Número 252
desembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

Com cada any, la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va dedicar una conferència als guardonats amb el Premi Nobel d’Economia. Enguany aquesta distinció ha estat atorgada als professors Paul Robert Milgrom i Robert Butler Wilson, de la Universitat de Stanford. La xerrada, que es va celebrar el dilluns 21 de desembre de manera virtual, va ser impartida per Xavier Vives Torrents, catedràtic de l’IESE Business School i membre de l’IEC, qui coneix personalment i professional els premiats.

Milgrom i Wilson han estat premiats «per la seva aportació a la teoria de subhastes, una branca aplicada de la teoria de jocs que s’ocupa de com les persones actuen en mercats de subhastes i n’investiga les propietats», així com per «les invencions de nous formats de subhasta». És per això que Vives va introduir la història de les subhastes abans d’analitzar les innovacions dels guardonats.

Les subhastes són un mecanisme molt antic per a vendre tota mena de productes, i actualment tenen moltes aplicacions: «Són omnipresents en el món modern». Tenen regles molt ben especificades i estan pensades com un joc en el qual els participants actuen d’una manera estratègica.

Hi ha diferents formats de subhastes: l’holandesa, en la qual el preu comença en un nivell alt i va baixant fins a trobar el primer licitador; l’anglesa, que funciona a la inversa de l’anterior; la del primer preu, en què els participants envien la seva licitació de forma tancada i la més elevada guanya, o la del segon preu, en la qual es paga l’import de la segona aposta més alta, però el premi va a parar a la primera oferta.

El ponent va subratllar que Wilson va fer uns passos «crucials» cap a la construcció d’una teoria de subhastes amb valors interdependents: «Va ser el primer a analitzar rigorosament la maledicció del guanyador, mostrant que a les subhastes de primer preu els guanyadors disminueixen la seva oferta». L’economista va demostrar que els licitadors racionals tendeixen a llançar ofertes per sota de la seva millor estimació perquè estan preocupats per aquest fenomen, és a dir, per pagar massa i perdre-hi.

Per la seva banda, un dels resultats clau dels treballs de Milgrom és el principi de vinculació: «Certs formats de subhasta generen més ingressos quan s’agrega informació privada dels licitadors». Així doncs, la informació privada revelada durant el procés de la subhasta pot mitigar la maledicció del guanyador i encoratjar a fer una licitació més agressiva.

Les investigacions dels dos guardonats han revolucionat el camp, han creat un mercat més eficient per a compradors i venedors i han contribuït a maximitzar els ingressos de les arques públiques en el mercat elèctric, de telecomunicacions o petrolífer. La Reial Acadèmia Sueca de les Ciències, que actua com a tribunal de selecció per al Premi Nobel d’Economia, va destacar que «els seus descobriments han beneficiat venedors, compradors i contribuents de tot el món».

Notícies

* Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

* L’IEC completa la col·lecció «Catalunya Carolíngia», el projecte centenari de Ramon d’Abadal

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

* Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

* Clara Ponsatí: «Aquest llibre explica per què els catalans volem ser independents»

* Dolors Comas: «És contradictori alegrar-nos de viure més anys i alhora relegar la gent gran»

* La Secció Filològica de l’IEC i l’Institut d’Estudis Aranesi, reunits per a intercanviar criteris sobre un model estàndard de llengua

* Jordi Corominas: «No tots els perills es poden evitar o ni tan sols controlar»

* La Societat Catalana de Química commemora el Premi Nobel de Química 2020

* La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

* El turisme en temps de COVID-19 centra una taula rodona a l’IEC

* La SOCS inaugura un cicle de taules rodones sobre el model lingüístic de l’educació a Catalunya

* Linguapax presenta la revista Linguapax Review 2020, enguany dedicada a la traducció

* L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

* Josep Peñuelas Reixach: «L’alcohol és molt tòxic; si el descobríssim ara, estaria prohibit, però l’associem a la nostra cultura»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa