Número 252
desembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

Joan Ramon Torres és el nou membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), adscrit a la Secció Històrico-Arqueològica, que s’hi va incorporar el 27 de novembre, tal com va acordar el Ple de l’IEC. Ramon és doctor en geografia i història en l’especialitat de prehistòria, història antiga i arqueologia per la Universitat de Barcelona (1990), és un investigador expert en arqueologia feniciopúnica i, des del 1987, dirigeix la Comissió Tècnica de Patrimoni Històric del Consell d’Eivissa. La seva activitat de recerca s’ha centrat en l’estudi de diversos aspectes del poble feniciopúnic, com ara la colonització, l’arqueologia funerària, els establiments rurals, els complexos vasculars (tallers i ceramologia), i el comerç i l’economia. 

Ha dirigit excavacions i projectes arqueològics a Eivissa i ha col·laborat en d’altres a Andalusia i a diferents indrets de la Mediterrània, com ara Ceuta i Tunísia. És professor extern del màster universitari Arqueologia Professional i Gestió Integral (Universitat d’Alacant), i ha estat avaluador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (2006) i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i d’Investigació de Catalunya (2006-2012). 

És autor de més d’un centenar de publicacions científiques, entre les quals hi ha una quinzena de llibres i monografies, com Las ánforas fenicio-púnicas del Mediterráneo central y occidental (1995), considerat una obra clàssica de l’arqueologia mediterrània; capítols d’obres col·lectives, i nombrosos articles, publicats en revistes especialitzades, moltes de les quals indexades, tant nacionals (Pyrenae, Ampurias, Cuadernos de Prehistoria y Arqueología Castellonenses, per exemple) com internacionals (Rivista di Studi Fenici, Forum Romanum Belgicum, Journal of African Archaeology, entre d’altres). Així mateix, és avaluador d’articles científics en revistes sobre prehistòria i arqueologia, com són Archivo Español de Arqueología, Lucentum, Mayurqa, Pyrenae i International Journal of Nautical Archeology (Regne Unit), i ha estat membre de comitès científics d’àmbit internacional, entre els quals destaquen el de la revista Carthage Studies (Universitat de Gant), del qual forma part des del 2007, i el del IX Congreso de Estudios Fenicios y Púnicos (2017-2018). 

L’any 2004 va ser guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic.

Notícies

* Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

* L’IEC completa la col·lecció «Catalunya Carolíngia», el projecte centenari de Ramon d’Abadal

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

* Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

* Clara Ponsatí: «Aquest llibre explica per què els catalans volem ser independents»

* Dolors Comas: «És contradictori alegrar-nos de viure més anys i alhora relegar la gent gran»

* La Secció Filològica de l’IEC i l’Institut d’Estudis Aranesi, reunits per a intercanviar criteris sobre un model estàndard de llengua

* Jordi Corominas: «No tots els perills es poden evitar o ni tan sols controlar»

* La Societat Catalana de Química commemora el Premi Nobel de Química 2020

* La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

* El turisme en temps de COVID-19 centra una taula rodona a l’IEC

* La SOCS inaugura un cicle de taules rodones sobre el model lingüístic de l’educació a Catalunya

* Linguapax presenta la revista Linguapax Review 2020, enguany dedicada a la traducció

* L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

* Josep Peñuelas Reixach: «L’alcohol és molt tòxic; si el descobríssim ara, estaria prohibit, però l’associem a la nostra cultura»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa