El dijous 3 de desembre va tenir lloc, en format virtual, la taula rodona Els reptes del segle XXI en l’alimentació i la nutrició, organitzada per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Hi van participar José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic de seguretat alimentària (Àrea de Nutrició i de Bromatologia de la Universitat Autònoma de Barcelona); Lluís Arola Ferrer, catedràtic de bioquímica i biologia molecular (Universitat Rovira i Virgili), i José Antonio Moreno-Muñoz, doctor en biologia - microbiologia molecular (Laboratorios Ordesa. Parc Científic de Barcelona, de la Universitat de Barcelona). |
Lluís Arola Ferrer va parlar de com afrontar la creixent demanda d’aliments al món. Va recordar que hi ha consens per a afirmar que «del 2000 al 2025 la població creixerà almenys un 50 %». Va apuntar que, per a fer-hi front, caldran més aliments, més aigua i més energia. Entre altres estratègies, va plantejar la necessitat d’una «utilització més racional dels sistemes de producció vigents i un desplaçament progressiu cap a la bioeconomia».
José Antonio Moreno-Muñoz va explicar la importància de la microbiota i la seva relació amb la nutrició. El conferenciant, que va definir la microbiota com tots els microorganismes que conviuen amb nosaltres, va advertir del paper fonamental que aquesta té «en el sistema immunitari i en el metabolisme». Va explicar que «l’alimentació, combustible de la microbiota, té un paper fonamental en el nostre comportament i en determinades patologies del sistema nerviós» i va recordar que ja existeixen productes amb prebiòtics per a tractar l’estrès, per exemple.
José Juan Rodríguez Jerez va parlar de la seguretat dels aliments i la seva relació amb el canvi climàtic. Va advertir sobre les conseqüències de l’escalfament del planeta i sobre la falta de consciència del risc dels aliments: «Avui pensem que els aliments són segurs, ens hem relaxat, i això pot comportar errors com el trencament de la cadena de fred i la manca d’higiene». La societat actual també tendeix a caure en errors com considerar que «els productes naturals són més sans, i això pot tenir riscos, per exemple amb els aliments crus».
Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA i membre numerària de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC), va ser l’encarregada de moderar la taula rodona, que es va tancar amb les preguntes dels assistents. |
|