Número 269
juny 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Màrius Rubiralta analitza el paper de les universitats en la transferència de coneixement

«El paper de les universitats en la construcció d’ecosistemes innovadors de coneixement» va ser el títol de la conferència pronunciada el dijous 16 de juny i emmarcada en el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022, organitzat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans. La ponència va ser a càrrec de Màrius Rubiralta Alcañiz, professor de química orgànica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

Rubiralta va voler iniciar així la seva intervenció: «És un resum de la tercera missió de la universitat els darrers vint anys a Catalunya des de la visió personal que jo he viscut. Quan començàvem l’any 2000, entre un segle i un altre, no es parlava d’ecosistemes innovadors, sinó que es parlava (i amb prou feines) de la tercera missió de la Universitat —la transferència de coneixement i tecnologia— com una de les funcions, com una de les missions importants de la Universitat.» Rubiralta va assenyalar que la Llei 1/2003, del 19 de febrer, d’universitats, «diu que la primera missió és l’estudi i la docència; la segona, l’avenç del coneixement mitjançant l’acció investigadora i la recerca, i la tercera, la responsabilitat que tenim de transformar el coneixement i dur-lo a la societat».

En aquesta ponència, Rubiralta va fer un recorregut des d’una visió ràpida de la tercera missió: es va centrar en el paper de les universitats i l’entorn i en l’evolució de les col·laboracions entre institucions, entre institucions universitàries i empreses i entre aquestes i altres actors del territori. 

En la conferència es van abordar els exemples en què les universitats, especialment les catalanes, han participat en experiències d’aglomeracions per a constituir nous ecosistemes innovadors de coneixement en la construcció d’una societat del coneixement en què l’educació superior, la recerca, la innovació i la creació d’activitat econòmica són elements indivisibles. 

Rubiralta també va analitzar els impactes obtinguts en diferents experiències de participació de les universitats en models d’aglomeració com els parcs científics, els campus i clústers d’excel·lència europeus, els districtes d’innovació i els hubs de coneixement i d’innovació.

Finalment, també va incidir en diferents exemples de bones pràctiques tant del sistema català com de l’europeu.

Notícies

* Les gramàtiques i l’ortografia de l’IEC a un clic

* L'IEC participarà en el Pla d'Enfortiment de la Llengua Catalana a través de «revistes mirall» i «lliçons de ciència»

* Nova actualització en línia del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans

* La Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC analitza les diferents opcions per a l'ampliació de l'aeroport del Prat

* Marta Prevosti analitza l'economia d'especialització en la vinya a la Catalunya romana en el seu discurs de recepció

* Antoni Trilla: «Les vacunes contra la COVID-19 són l'avenç més espectacular de la ciència i la medicina de les darreres dècades»

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora quatre nous membres

* Josep M. Vilalta: «Hem d'explicar millor què fem a través de dades que demostrin que l'activitat universitària té un impacte social molt rellevant»

* Joan Martínez-Alier: «Una branca dels economistes va negar el canvi climàtic perquè els espatllava la perspectiva del creixement econòmic»

* La SECCB analitza el present i el futur de la producció sostenible d’aliments

* La Secció Filològica de l’IEC dedica una sessió en memòria de Curt Wittlin

* Màrius Rubiralta analitza el paper de les universitats en la transferència de coneixement

* La Secció Filològica ret homenatge a Jordi Carbonell i Hortènsia Curell amb la presentació d’un treball que l’IEC va premiar als anys cinquanta

* «El català a l’escola», Tema General de la 57a Escola d’Estiu Rosa Sensat, a debat a l’IEC

* Joan Roca i Albert: «El Pla General Metropolità va contribuir a entendre com un sol projecte democràcia, ciutat, país i llengua»

* Joan Nogué, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, nou membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa