Número 255
març 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

La Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar el dilluns 22 de març la conferència virtual «La malaltia de la sanitat catalana i els seus problemes de finançament i governança», a càrrec de Guillem López-Casasnovas, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques, va ser l’encarregat de presentar l’acte i va subratllar la importància del tema que es plantejava: «És urgent que en parlem: quin tipus de sanitat volem o podem tenir a casa nostra, i quines són les seves problemàtiques bàsiques».

Guillem López-Casasnovas va afirmar que «quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència, és a dir, de la capacitat del sistema per a afrontar els reptes que van sorgint, tant tecnològics com socials». El conferenciant va fer servir dades recents per a evidenciar que el sistema català està infrafinançat: «El pressupost per al 2020 va ser de 9.850 milions, mentre que la despesa real del 2019 va ser de 10.500 milions, i amb els estralls de la COVID, el càlcul final per al 2020 va ser de 12.300 milions. Per tant, la xifra que aporta l’Estat és una burla per al Parlament.» 

Per a López-Casasnovas, el futur requereix més recursos, capacitat tributària pròpia i sobirania fiscal. Però la millora del finançament com a condició necessària no és suficient per a refer el model sanitari català. Així, va indicar que «s’hauran d’aplicar noves mesures de governança: la priorització vinculada a l’avaluació econòmica i social explícita ha d’estar a l’horitzó. Els estralls de la pandèmia només ho han posat de manifest obertament».

Notícies

* Quatre dones de l’IEC, quatre trajectòries professionals d’èxit

* El 3 de juny, eleccions a la Presidència de l’IEC

* L’IEC s’adhereix al manifest «No eren bruixes!», de la revista Sàpiens

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC impulsa la publicació d’El moviment revolucionari de les Germanies, d’Eulàlia Duran

* Neix el blog d’economia catalana 5centims.cat

* Francesc Solé i Parellada: «La recerca és la creació de coneixement»

* La 12a Jornada de Recerca de la SCC debat sobre la comunicació en temps de pandèmia

* Joan González Guardiola: «Som moguts per la força més poderosa de l’Univers: la inèrcia, la força que fa que socialment les coses funcionin»

* L’ús de la llengua catalana entre infants, adolescents i joves, a debat amb la SOCS

* Dijous de ciència europeu

* L’IEC i l’Ateneu Barcelonès commemoren el desè aniversari de la mort de Jordi Teixidor, referent del compromís social del teatre català

* L’IEC celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques

* Més de 900 centres educatius catalans van participar en la Prova Cangur de Matemàtiques 2021

* Carmel Mòdol: «A Catalunya tenim 135 paisatges diferents que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals»

* La conservació de la biodiversitat per a prevenir noves pandèmies, eix central dels premis de la Societat Catalana de Biologia atorgats a estudiants de secundària

* Acte d’homenatge a Ignasi Farreres

* Guillem López-Casasnovas: «Quan ens referim a la sanitat, hem de parlar de sostenibilitat financera, però també de solvència»

* Primera convocatòria del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa