La Societat Catalana de Biologia (SCB) és una filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que té per objectiu fomentar la difusió de la biologia entre científics i també a la societat en general. Un públic indispensable són els estudiants de secundària, els futurs adults i científics de la nostra societat.
Davant l’emergència de la COVID-19 i amb l’objectiu de donar a conèixer l’origen d’aquesta pandèmia, les seccions de Virologia, Biologia i Societat, Ensenyament i Ecologia de la SCB van organitzar l’activitat Conservar la biodiversitat és la millor mascareta contra les pandèmies. Explica-ho!, inclosa en la Setmana de la Ciència 2020 i adreçada a estudiants de secundària. Aquesta activitat va servir per a acostar els conceptes de biodiversitat, zoonosi i pandèmia a les aules, mostrant una perspectiva molt diferent sobre la pandèmia actual i contribuint a millorar la comprensió de l’emergència de la COVID-19 i de tantes altres malalties infeccioses.
Al llarg de l’activitat, els alumnes es van poder implicar activament en la difusió dels conceptes treballats a l’aula mitjançant l’elaboració de vídeos divulgatius. Es tracta, doncs, de vídeos creats íntegrament per alumnes de secundària i destinats a difondre la relació entre biodiversitat i pandèmia. El fet que involucrin adolescents per transmetre un missatge tan clar i rellevant fa que aquests vídeos adquireixin un caràcter menys formal i que tinguin la capacitat d’arribar més als joves, però alhora també a un públic general. D’altra banda, el missatge que transmeten també referma el paper i la rellevància de les societats científiques i d’organitzacions que treballen actualment en l’estudi i la preservació de la biodiversitat.
Dels quinze vídeos participants, tres van ser guardonats el passat 19 de març en un acte telemàtic en què Montserrat Coromines, presidenta de la SCB, va fer entrega dels diplomes i els premis respectius. Entre els premiats hi ha alumnes de quart d’ESO de l’Institut Canigó d’Almacelles i de l’Institut Joan Coromines de Pineda de Mar. Tots els premiats consideren que el treball a l’aula i l’elaboració dels vídeos els ha servit per a estudiar la relació directa entre la preservació de la biodiversitat i l’origen de les pandèmies, una realitat que prèviament no coneixien. Els joves divulgadors asseguren que els seus vídeos són una forma original, divertida i pedagògica de transmetre aquest missatge a la societat, i confien que serveixin per a aconseguir que tots incorporem noves rutines per a reduir la petjada ecològica i dur una vida més sostenible.
Enmig de la situació de pandèmia actual, activitats divulgatives com aquesta són encara més necessàries per a entendre una de les causes de l’aparició de malalties com la COVID-19 i intentar actuar per tal d’evitar futures pandèmies.
Trobareu més informació sobre els vídeos premiats aquí. |