L’acte va començar amb la intervenció de Jordi Sala, president de la ICEA, que va subratllar que «l’alimentació és un tema que està a totes les agendes del món» i que Catalunya està treballant per articular un nou sistema alimentari, més sostenible.
Mòdol va destacar que el PEAC «és una feina per al futur del país i de la seva gent, perquè l’alimentació és una peça cabdal de la vida ciutadana». Va explicar que aquest document respon a la necessitat d’una política alimentària de país, que culminarà en el Pacte Nacional per a l’Alimentació de Catalunya: «El Pla es fa per a aplicar-lo; defineix una sèrie de prioritats. Ara el nou executiu haurà de fer el Pacte Nacional, que indicarà quines accions ha d’entomar el Govern, amb quins pressupostos i la part que ha d’assumir la ciutadania. Hi ha d’haver un compromís de la societat per a assolir els objectius que es marquin.»
El ponent va subratllar que Catalunya «té uns recursos d’una gran potència». «Tenim la sort d’estar en una part del món amb una certa estabilitat, climàticament és zona temperada, amb 135 paisatges diferents, que han configurat les nostres activitats productives alimentàries i nutricionals», va afirmar. Va afegir que aquesta riquesa «no és en cap altra part del món en una superfície tan petita». En aquest context, la indústria alimentària és la que està més ben distribuïda al territori i «els ambaixadors de tot això són els professionals de la cuina, que pot contribuir al prestigi del conjunt del sistema».
Mòdol va detallar que «cal articular un sistema alimentari integral, sostenible, arrelat al territori i basat en la seva diversitat i en aliments accessibles i de qualitat». Va assegurar que «la concreció de l’estratègia d’un nou model alimentari ens portarà a ser un país d’excel·lència alimentària, reconegut a escala internacional».
El Pla es pot consultar a la web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. |