Número 279
maig 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC felicita Pere Puigdomènech, Jordi Camí i Jacint Corbella

En el Ple del 17 de maig, la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, va esmentar diversos reconeixements, premis i homenatges a membres de l’IEC.

Pel que fa als reconeixements:

Pere Puigdomènech i Rosell, president de la Secció de Ciències Biològiques, i Jordi Camí Morell, vocal de la mateixa secció, han estat nomenats nous membres del Comitè Espanyol d’Ètica de la Recerca, òrgan independent i de caràcter consultiu sobre matèries relacionades amb l’ètica en la recerca i la integritat científica, en el marc de la XV Reunió del Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació, presidida per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.

Jacint Corbella i Corbella, membre emèrit de la Secció de Ciències Biològiques, ha estat nomenat acadèmic d’honor de l’Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya. L’acte de reconeixement es va celebrar el 17 de maig.

José Antonio Pascual Rodríguez, membre corresponent de la Secció Filològica, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona el dia 11 de maig.

Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser el protagonista de l’espectacle readaptat Univers Vallverdú, organitzat per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que es va representar al Teatre de l’Escorxador de Lleida el passat 21 d’abril.

Així mateix, Josep Vallverdú va ser reconegut, el dia 5 de maig, amb el bateig amb el seu nom d’un tren de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya que uneix la Pobla de Segur amb Lleida. L’acte va tenir lloc a l’estació de Balaguer.

Pel que fa als premis:

Dolors Bramon i Planas, membre emèrita de la Secció Històrico-Arqueològica, ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva recerca i divulgació en diversos àmbits de la història política i social del nostre país, com ara les minories religioses a la Corona catalanoaragonesa, el passat andalusí en terres avui catalanes, la geografia àrab, els arabismes en la llengua i toponímia catalanes, així com l’Islam i l’estatus de les dones musulmanes.

Joan-Francesc Mira i Casterà, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, ha estat guardonat amb el Premi Montserrat Abelló, que forma part dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, per la seva trajectòria en el camp de la traducció.
 

Així mateix, el Ple va felicitar Joan-Francesc Mira perquè va ser el primer director del Museu ETNO de València, que es va crear l’any 1982, el qual ha rebut el Premi EMYA al Museu Europeu de 2023.
 

Josep Piera Rubio, membre emèrit de la Secció Filològica, va rebre el Premi Fira del Llibre de València 2023 en un acte d’homenatge celebrat el dia 6 de maig al Jardí de Vivers de la mateixa ciutat.

Pel que fa als homenatges:

Josep Piera Rubio, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser homenatjat amb una cercavila, anomenada guirigall a la valenciana, pel col·lectiu Poetry Spam, que el va acompanyar per la Rambla de Barcelona després del pregó que ell mateix va llegir en la inauguració del festival Barcelona Poesia el dia 9 de maig.

Josep Vallverdú i Aixalà, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser homenatjat al Parlament de Catalunya el dia de Sant Jordi pel centenari del seu naixement. L’acte va consistir en una lectura de textos de l’escriptor i poeta, alguns dels quals va llegir ell mateix.

Així mateix, Josep Vallverdú va ser homenatjat a l’Espai Guinovart d’Agramunt, el dia 14 d’abril, en un acte a què va assistir ell mateix i en el qual es van representar les seves obres, tant plàsticament com en forma de recital. També va ser homenatjat, el dia 7 de maig, per la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa, al Castell del Remei, en el tancament del cicle Lletres i vins, dins del projecte Biblioteques amb DO. Així mateix, un altre acte d’homenatge a Josep Vallverdú pel seu centenari va ser el que es va fer el dia 10 de maig a l’Espai Aloy, que conté la biblioteca de Josep Maria Aloy, admirat amic de Vallverdú, organitzat pel campus de Manresa de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

Notícies

* «Podem aprendre a controlar les nostres pors», afirma Montserrat Castelló

* Josep Puig i Cadafalch torna a l’Institut d’Estudis Catalans

* El DIEC en línia incorpora 18 paraules noves i 138 modificacions

* Roser Salicrú i Jordi Camí s’incorporen al Consell Permanent de l’IEC

* La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC incorpora quatre nous membres numeraris

* La presidenta de l’IEC bateja un tren de Ferrocarrils amb el nom d’Albert Einstein

* Harris A. Lewin, director de l’Earth Biogenome Project: «Seguiu les vostres millors idees i podreu canviar el món»

* Étienne Ghys: «Les matemàtiques poden semblar molt tècniques, però pensar en un problema i trobar-ne la solució és un gran plaer»

* Sebastià Alzamora: «Escrius perquè vols que algú t’escolti: “Penso això, tu què trobes?”»

* L’Institut d’Estudis Catalans convida a jugar amb el català

* L’Observatori de la Qualitat Lingüística analitza els butlletins meteorològics de les televisions públiques

* L’IEC acull una jornada sobre la gestió de l’aigua en temps de sequera

* La simulació quàntica protagonitza una nova sessió del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023

* Dotze joves catalans, reconeguts en la darrera Olimpíada de Física

* Sito Alarcón: «Un zoo no és una arca de Noè»

* L’IEC acull la conferència Dels (auto)enganys en l’amor (romàntic)

* Música, art i història, protagonistes de les activitats del maig

* José Antonio Pascual, honoris causa per la Universitat de Barcelona, agraeix el magisteri de Coromines

* L’IEC felicita Pere Puigdomènech, Jordi Camí i Jacint Corbella


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa