José Antonio Pascual Rodríguez (Salamanca, 1942), catedràtic de la Universitat Carlos III de Madrid i membre de la Real Academia Española, és un destacat estudiós de la història del castellà, especialment de la fonètica i la morfologia, l’etimologia, la norma i el canvi lingüístic. Aquest membre corresponent de l’IEC també ha estat director de l’Institut Cervantes de París i director del Nuevo diccionario histórico de la lengua española.
L’acte, celebrat al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, es va iniciar amb l’entrada de la comitiva, formada per una trentena de persones i culminada pel rector de la Universitat, Joan Guàrdia, la secretària general, Marina Solé, i el president del Consell Social de la UB, Joan Corominas. Després de la benvinguda per part del rector, Marina Solé va fer la lectura de l’acta d’aprovació. A continuació, José Enrique Gargallo, padrí i també membre de l’IEC, i el degà de la Facultat de Filologia i Comunicació, Javier Velaza, van pujar a l’estrada.
Durant la seva intervenció, José Enrique Gargallo va destacar el mestratge de Coromines a Pascual Rodríguez i alhora la seva condició de filòleg i humanista integral. Va definir Pascual Rodríguez com «un constructor de ponts d’entesa dins de l’espai peninsular». I va esmentar la paraula lígrimo, parenta lingüística de lindo, ʽlegítimʼ. Lígrimo és un mot molt característic de Salamanca.
Després es va procedir a l’acte pròpiament d’investidura: Pascual Rodríguez va rebre l’anell, el birret, els guants blancs, el diploma, més l’encaixada del rector Guàrdia. El ja doctor honoris causa per la UB ―abans havia estat investit per la de París XIII i la de Lleó― va fer aleshores una evocació molt sentida del seu mestre Joan Coromines, qui en el seu moment va rebutjar el mateix honor ara concedit al seu deixeble.
Coromines i Pascual van treballar conjuntament durant diversos estius dels anys setanta en el Diccionario crítico etimológico castellano e hispánico, popularment conegut com el Coromines- Pascual. Aquesta obra va suposar la reelaboració i millora d’un diccionari anterior que va dur a terme en solitari el mestre Coromines durant l’exili americà: el Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana.
Finalment, després d’una breu intervenció del president del Consell Social, el rector de la Universitat de Barcelona va cloure la cerimònia donant pas a l’actuació de la Coral de Filologia i Comunicació, que va aportar solemnitat a un acte per al record.
Per veure tot l’acte d’investidura, cliqueu aquí.
|