La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va inaugurar el cicle i va explicar que «la iniciativa té l’objectiu de donar a conèixer l’expertesa dels membres de l’IEC, obrir l’Acadèmia a la societat i contribuir al pla d’enfortiment de la llengua mostrant que el català és útil i eficaç en qualsevol situació comunicativa». Esther Vera, directora de l’Ara, va afirmar que «els lectors de l’Ara volen coneixement qualificat i per això vam considerar que era una bona iniciativa».
Montserrat Castelló va fer una primera intervenció on va definir què és la por, de què tenim por, què amaga la por i quines estratègies podem fer servir per a aprendre a controlar-la. Va recordar que és una de les emocions bàsiques i que té una funció evolutiva. «Hi ha perills reals que provoquen la por, però també d’imaginaris. Controlar la por no és fàcil, però en podem aprendre», va afirmar Castelló. Va detallar les tres estratègies per a fer-ho: identificar i entendre les pors personals i col·lectives; actuar a partir del coneixement i l’evidència, i cercar la col·laboració i el suport mutu.
Per la seva banda, Jordi Camí va afirmar d’entrada que, efectivament, la por frena el progrés. Va afirmar que avui la por va molt lligada a allò desconegut, a la incertesa sobre el futur. «Els humans tenim aversió a la incertesa. Per això, llegim l’horòscop, ens creiem els partits d’ultradreta o fem trencaclosques», va reflexionar Camí. També va esmentar la gran capacitat humana per passar pàgina d’episodis dolorosos o difícils, i va recordar que «la por se supera amb l’acció».
Després de les intervencions de Castelló i Camí, Carla Turró va moderar un debat amb molta participació, en una sala plena a vessar. El proper 6 de juny hi haurà la segona sessió que reflexionarà al voltant de la pregunta «És possible un futur verd a les macrourbs?». Hi participaran el geògraf Oriol Nel·lo i el demògraf Andreu Domingo, moderats per Esther Vera.
La periodista cultural Laura Serra serà la moderadora de la tercera sessió, que abordarà el tema de la llengua. Es farà el dimarts 4 de juliol a partir de la pregunta «Com salvem el català?». Hi participaran el periodista i escriptor Màrius Serra i la lingüista Maria Josep Cuenca. El cicle, que constarà de sis sessions durant el 2023, continuarà els mesos de setembre, octubre i novembre. |