Número 275
gener 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana de Biologia organitza la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?

La Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir el 25 de gener la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?, a càrrec d’Annabel Valledor, professora agregada d’immunologia (Programa Serra Húnter), investigadora principal de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB), i membre de la Societat Catalana d’Immunologia.

 

La conferenciant va explicar que el sistema immunitari està format per tot un conjunt d’òrgans, cèl·lules i molècules, que, d’una manera coordinada, ens defensen contra les infeccions. A partir d’aquí va enumerar els agents que poden envair-nos i com el nostre sistema hi respon de maneres diferents. També va exposar la importància del bon funcionament del sistema perquè, un cop s’ha eliminat l’agent infecciós, es repari el teixit on s’ha lliurat la batalla. També va posar l’accent en la necessària regulació del sistema, que no pot quedar-se curta ni donar una resposta exagerada, ja que en ambdós casos podria provocar la mort del pacient.

Durant la conferència, es va posar en evidència que la pandèmia de COVID-19 ha fet valorar la importància de conèixer els mecanismes de regulació del sistema immunitari. La investigadora va apuntar que, després de la pandèmia, la societat és més conscient que una «tempesta de citocines» ens pot matar o que la immunitat va més enllà de la formació d’anticossos.

La conferència va ser organitzada per la Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia.

Notícies

* Josep Maria Salrach explica en el Ple com va datar el document més antic proper al català parlat

* Nora Ventosa i Joaquim Bruna, coordinadors dels Dijous de ciència i tecnologia, reivindiquen, coincidint amb l’inici del cicle, la importància de la bona divulgació

* L’IEC publica una nova edició del Diccionari històric de periodistes catalans

* Pere Macias: «El període negre a Rodalies ha començat a canviar»

* El professor Francesc Xavier Pi-Sunyer, la Fundació Esplai i Zyrcular Foods, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* La Societat Catalana de Filosofia inicia la celebració dels seus cent anys d’història amb una taula rodona a l’IEC

* Mor Xavier Rubert de Ventós, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Roald Hoffmann, Premi Nobel de Química, presenta un llibre de poemes a l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?

* Franscisco Miguel Gimeno Blay i Carles Casacuberta Vergés, nous membres de l’IEC

* Mor Ambler Moss, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* En el Ple del mes de gener, la presidenta Teresa Cabré va felicitar tres dones membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa