La Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir el 25 de gener la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?, a càrrec d’Annabel Valledor, professora agregada d’immunologia (Programa Serra Húnter), investigadora principal de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB), i membre de la Societat Catalana d’Immunologia.
|
La conferenciant va explicar que el sistema immunitari està format per tot un conjunt d’òrgans, cèl·lules i molècules, que, d’una manera coordinada, ens defensen contra les infeccions. A partir d’aquí va enumerar els agents que poden envair-nos i com el nostre sistema hi respon de maneres diferents. També va exposar la importància del bon funcionament del sistema perquè, un cop s’ha eliminat l’agent infecciós, es repari el teixit on s’ha lliurat la batalla. També va posar l’accent en la necessària regulació del sistema, que no pot quedar-se curta ni donar una resposta exagerada, ja que en ambdós casos podria provocar la mort del pacient.
Durant la conferència, es va posar en evidència que la pandèmia de COVID-19 ha fet valorar la importància de conèixer els mecanismes de regulació del sistema immunitari. La investigadora va apuntar que, després de la pandèmia, la societat és més conscient que una «tempesta de citocines» ens pot matar o que la immunitat va més enllà de la formació d’anticossos.
La conferència va ser organitzada per la Secció d’Ensenyament de la Societat Catalana de Biologia. |
|