Número 275
gener 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Mor Xavier Rubert de Ventós, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

El passat 28 de gener va morir a Barcelona Xavier Rubert de Ventós, filòsof, professor i escriptor, que des del 2005 era membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Tenia vuitanta-tres anys. Professor i assagista brillant, va escriure obres tan rellevants com Catalunya: de la identitat a la independència, Teoria de la sensibilitat i Dimonis íntims, entre d’altres.

 

 

Rubert de Ventós va néixer l’1 de setembre de 1939 a Barcelona. Era membre d’una família d’indians que es va enriquir durant el segle XIX a Puerto Rico. Quan el seu avi patern va decidir tornar a Catalunya, va comprar terrenys a l’Empordà, concretament a la zona d’Empúries. Aquest lloc va marcar molt la vida i l’obra de Xavier Rubert de Ventós.

Es va llicenciar en dret a la Universitat de Barcelona, on després es va doctorar en filosofia. Professor de filosofia en aquesta universitat i a la Universitat Autònoma de Barcelona, des del 1973 va exercir com a catedràtic d’estètica i composició a la Universitat Politècnica de Catalunya. L’any 1976 va ser membre fundador del Col·legi de Filosofia de Barcelona i el 1977 va impulsar la Càtedra Barcelona - Nova York de Llengua i Cultura Catalanes. Va ser professor visitant a les universitats de Berkeley i Harvard i també a les de Mèxic i Caracas. 
 
Va ser diputat a les Corts espanyoles (1984-1986) i, posteriorment, eurodiputat (1986-1994). Autor de més d’una trentena de llibres, l’any 1969 va rebre el Premi Lletra d’Or de la Literatura Catalana; el 1973, el Premi Anagrama d’Assaig, i l’any 2011, el Premi Memorial Francesc Macià, entre d’altres.
 
La vetlla va tenir lloc el passat 29 de gener al tanatori de les Corts i la cerimònia es va celebrar en la intimitat familiar a Sant Martí d’Empúries.

Notícies

* Josep Maria Salrach explica en el Ple com va datar el document més antic proper al català parlat

* Nora Ventosa i Joaquim Bruna, coordinadors dels Dijous de ciència i tecnologia, reivindiquen, coincidint amb l’inici del cicle, la importància de la bona divulgació

* L’IEC publica una nova edició del Diccionari històric de periodistes catalans

* Pere Macias: «El període negre a Rodalies ha començat a canviar»

* El professor Francesc Xavier Pi-Sunyer, la Fundació Esplai i Zyrcular Foods, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* La Societat Catalana de Filosofia inicia la celebració dels seus cent anys d’història amb una taula rodona a l’IEC

* Mor Xavier Rubert de Ventós, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Roald Hoffmann, Premi Nobel de Química, presenta un llibre de poemes a l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?

* Franscisco Miguel Gimeno Blay i Carles Casacuberta Vergés, nous membres de l’IEC

* Mor Ambler Moss, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* En el Ple del mes de gener, la presidenta Teresa Cabré va felicitar tres dones membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa