Número 275
gener 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Josep Maria Salrach explica en el Ple com va datar el document més antic proper al català parlat

En el Ple d’aquest mes de gener, Josep Maria Salrach, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC i catedràtic d’història medieval de la Universitat Pompeu Fabra, va explicar quina metodologia va fer servir per a establir la data de redacció del document més antic escrit en català parlat: els Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet. La seva recerca demostra que el memorial dictat de viva veu és de l’any 1105.

 

L’any 1904, Joaquim Miret i Sans (1858-1919), historiador i actiu membre de l’Institut, va descobrir diversos documents de gran valor a l’església de l’extinta col·legiata de Santa Maria d’Organyà a l’Alt Urgell. Miret hi va descobrir les Homilies d’Organyà ―que es considera el text literari i religiós més antic en català― i diversos pergamins, entre ells, els Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet. 
 
Aquest document va ser escrit per un sotsdiaca, Ramon de Cabó, que treballava per als senyors de Caboet, i el contingut fa referència a les infraccions comeses per uns vassalls als quals s’acusa d’haver transgredit els drets feudals. 
 
Miret va donar a conèixer els Greuges a la comunitat científica l’any 1908 per mitjà de la publicació Revue Hispanique. Atès que aquests memoràndums no eren textos oficials i, per tant, no estaven signats ni datats, Miret va considerar que els Greuges havien estat escrits entre el 1080 i el 1095. La recerca de Salrach, publicada fa dos anys, estableix una data molt més precisa: novembre del 1105.
 
Salrach va fer aquesta descoberta una mica per casualitat. Com va explicar en el Ple, li van encarregar participar en un volum sobre l’origen de la llengua catalana, que es publicarà aviat (Le catalan médiéval). Va traduir al català modern els Greuges i va revisar el testament sacramental de Guitard publicat el 2006-2008 pel mossèn Benigne Marquès. Així, va poder establir que Guitard va testar a primers de novembre de 1105 i que va morir el 9 de març de 1106. La conclusió era òbvia: el senyor de Caboet va dictar els Greuges entre la primera setmana de novembre del 1105 i la segona setmana de març de 1106. La hipòtesi de Josep Maria Salrach és que el document més antic proper al català parlat que es coneix va ser dictat el mes de novembre del 1105. 
 
El membre de l’IEC també va explicar que en els segles IX i X hi havia una hibridació de llengües entre el llatí i el català. En aquest període, els topònims i les paraules en català van començar a  aparèixer en els documents escrits. A partir del 1100, el català predomina sobre el llatí, com és el cas dels Greuges, on els mots en català representen el 75 % del text.

Notícies

* Josep Maria Salrach explica en el Ple com va datar el document més antic proper al català parlat

* Nora Ventosa i Joaquim Bruna, coordinadors dels Dijous de ciència i tecnologia, reivindiquen, coincidint amb l’inici del cicle, la importància de la bona divulgació

* L’IEC publica una nova edició del Diccionari històric de periodistes catalans

* Pere Macias: «El període negre a Rodalies ha començat a canviar»

* El professor Francesc Xavier Pi-Sunyer, la Fundació Esplai i Zyrcular Foods, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* La Societat Catalana de Filosofia inicia la celebració dels seus cent anys d’història amb una taula rodona a l’IEC

* Mor Xavier Rubert de Ventós, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Roald Hoffmann, Premi Nobel de Química, presenta un llibre de poemes a l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?

* Franscisco Miguel Gimeno Blay i Carles Casacuberta Vergés, nous membres de l’IEC

* Mor Ambler Moss, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* En el Ple del mes de gener, la presidenta Teresa Cabré va felicitar tres dones membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa