Número 275
gener 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Franscisco Miguel Gimeno Blay i Carles Casacuberta Vergés, nous membres de l’IEC

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va elegir el passat 21 de desembre Franscisco Miguel Gimeno Blay i Carles Casacuberta Vergés com a nous membres numeraris.

 

Gimeno Blay (Algímia d’Almonesir, Alt Palància, 1957) s’ha incorporat a la Secció Històrico-Arqueològica. Catedràtic de paleografia i diplomàtica de la Universitat de València, ha pronunciat conferències i ha impartit lliçons en diverses universitats i institucions culturals espanyoles i europees.

Els seus interessos d’investigació s’han encaminat a l’edició de textos d’època medieval. Ha estudiat l’evolució de l’escriptura en aquesta etapa històrica, tant a la Corona d’Aragó com al conjunt de la península Ibèrica. També ha analitzat els llibres i les escriptures utilitzats en la transmissió de la literatura catalana abans de la impremta, i ha contribuït a definir l’espai de recerca identificat amb la història de la cultura escrita.

És el responsable acadèmic de la catalogació dels manuscrits medievals i renaixentistes de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i membre del Comitè Internacional de Paleografia Llatina. També codirigeix la col·lecció «Història», editada per Publicacions de la Universitat de València.

Casacuberta Vergés (Olot, 1961) s’ha incorporat a la Secció de Ciències i Tecnologia, amb l’especialitat de matemàtiques. És catedràtic de geometria i topologia a la Universitat de Barcelona (UB). Es va doctorar en matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va ser professor titular fins al 2001.

El seu camp de recerca principal és la topologia algebraica i també ha treballat en teoria de categories, àlgebra homològica i, més recentment, en ciència de dades. Col·labora en tres projectes europeus d’intel·ligència artificial. Ha dirigit sis tesis doctorals i ha estat coeditor de nou llibres de les seves especialitats i de divulgació. És membre del comitè editorial de la sèrie Universitext de Springer i de dues revistes de recerca.

Ha estat president de la Societat Catalana de Matemàtiques (2002-2006), degà de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB (2017-2021), director de l’Institut de Matemàtica de la UB (2010-2017), membre de l’equip de direcció del Centre de Recerca Matemàtica (2003-2010), president del Comitè de Solidaritat (2011-2016) i director de publicacions de la Societat Matemàtica Europea (1997-2002).

Notícies

* Josep Maria Salrach explica en el Ple com va datar el document més antic proper al català parlat

* Nora Ventosa i Joaquim Bruna, coordinadors dels Dijous de ciència i tecnologia, reivindiquen, coincidint amb l’inici del cicle, la importància de la bona divulgació

* L’IEC publica una nova edició del Diccionari històric de periodistes catalans

* Pere Macias: «El període negre a Rodalies ha començat a canviar»

* El professor Francesc Xavier Pi-Sunyer, la Fundació Esplai i Zyrcular Foods, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* La Societat Catalana de Filosofia inicia la celebració dels seus cent anys d’història amb una taula rodona a l’IEC

* Mor Xavier Rubert de Ventós, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* Roald Hoffmann, Premi Nobel de Química, presenta un llibre de poemes a l’IEC

* La Societat Catalana de Biologia organitza la conferència Lliçons d’una pandèmia. On som ara en el coneixement del sistema immunitari?

* Franscisco Miguel Gimeno Blay i Carles Casacuberta Vergés, nous membres de l’IEC

* Mor Ambler Moss, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* En el Ple del mes de gener, la presidenta Teresa Cabré va felicitar tres dones membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa