L’acte, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va estar presidit per Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC; Josep Gòdia i Tresánchez, director general d’Empreses Alimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte va ser a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.
El jurat dels premis va estar format pel director i la Junta Permanent del CCNIEC, i pels directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.
El CCNIEC està format per vint-i-set grups de recerca reconeguts dels Països Catalans que es dediquen a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té com a objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat
El CCNIEC va atorgar l’XI Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, al professor Francesc Xavier Pi-Sunyer, per la seva trajectòria com a investigador internacional en l’àmbit de la nutrició.
El professor Francesc Xavier Pi-Sunyer (Barcelona, 1933) és codirector emèrit del New York Obesity Nutrition Research Center i professor emèrit de medicina al College of Physicians and Surgeons de la Universitat de Colúmbia (EUA). A més, també és professor emèrit a l’Institute of Human Nutrition de la Universitat de Colúmbia, i metge adjunt sènior al New York-Presbyterian Hospital, on va ser director de laboratori de l’Obesity/Nutrition Research Center i del Diabetes Research Center, ambdós finançats pel National Institutes of Health.
Les seves línies de recerca s’han centrat en el control hormonal del metabolisme dels hidrats de carboni, la diabetis mellitus, l’obesitat i la regulació de la ingesta d’aliments. Té més de quatre-centes cinquanta publicacions i sis llibres publicats en aquestes àrees. També ha estat editor de diverses revistes científiques d’alt nivell dedicades a l’obesitat i és reconegut com una autoritat internacional en els camps de l’endocrinologia i la nutrició clínica, com a conferenciant, professor visitant o participant en nombrosos comitès i comissions.
Pi-Sunyer és membre distingit de nombroses societats mèdiques i acadèmiques americanes. Ha dedicat més de vint-i-cinc anys de servei a l’Associació Americana de Diabetis, de la qual ha estat president (1992-1993), i ha presidit nombrosos comitès en els àmbits nacional, regional i local. També ha format part de nombrosos comitès de l’Associació Americana del Cor, com a membre del Consell i del Comitè Executiu del Consell de Nutrició i Activitat Física i com a president del Comitè d’Obesitat.
En reconeixement de la seva brillant carrera professional, el professor Pi-Sunyer ha estat nomenat membre de nombroses societats acadèmiques internacionals i ha rebut títols de professor honoris causa per la Universitat de Barcelona i la Universitat Tor Vergata de Roma, i el d’acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina.
El professor Pi-Sunyer, net d’August Pi i Sunyer, sempre ha mantingut viva la seva catalanitat, amb un contacte universitari i acadèmic continuat amb Catalunya. A més, ha tingut una gran disponibilitat per a venir al nostre país per a diverses activitats científiques, malgrat no viure a Catalunya des de la seva infantesa, moment en què va abandonar el nostre país per marxar a l’exili amb la seva família després de la Guerra Civil espanyola.
El CCNIEC va reconèixer la tasca de la Fundació Esplai amb l’XI Premi CCNIEC, a la millor iniciativa de la indústria alimentària en el camp de la millora de l’alimentació de la població, per la seva decidida iniciativa educativa en pro de l’alimentació saludable i sostenible dirigida als infants d’esplais, escoles i altres espais educatius.
El CCNIEC va atorgar l’IX Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, a Zyrcular Foods. Es tracta d’una empresa catalana de producció, distribució i investigació de productes alimentaris elaborats mitjançant proteïnes alternatives. La sostenibilitat, la innovació i la investigació són els principals pilars en la comercialització dels seus productes.
Per acabar, el CCNIEC, amb la finalitat de promoure les tesis doctorals d’excel·lència relacionades amb el món de la nutrició i l’alimentació i reconèixer-ne la qualitat científica, va lliurar els premis CCNIEC-Danone i CCNIEC - Fundació Eroski a tres investigadors pertanyents a grups de recerca que integren el CCNIEC. |