Número 268
maig 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Salvador Barberà, sobre la necessitat d’aixecar barreres a favor del progrés en R+D+I: «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi»

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans va seguir amb el cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022 el dijous 12 de maig. Ho va fer amb la conferència «Què impedeix el progrés en R+D+I a Espanya: la necessitat d’aixecar barreres», a càrrec de Salvador Barberà, professor emèrit d’economia de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Barcelona Graduate School of Economics.

«El títol és enganyós perquè res no ha impedit un avenç importantíssim a Espanya i encara menys a Catalunya, on han florit grans projectes». El ponent va començar la xerrada d’aquesta manera, reformulant el títol. Per tant, l’economista es va centrar en què ha limitat un progrés «encara més brillant» d’aquell que s’ha produït. «Queda la certesa que tots els avenços s’han dut a terme “a pesar de” i no “gràcies a” l’ajut del marc constitucional vigent», va ratificar.

Un dels factors que ha limitat el progrés en R+D+I a Espanya és, segons Barberà, la forma de govern de les universitats: «El sistema actual dificulta que els seus dirigents prenguin iniciatives ambicioses, innovin, competeixin i s’especialitzin». El ponent troba molts avantatges en què les facultats es diferenciïn entre elles, però l’estructura universitària els posa obstacles: «No té sentit que dues comunitats tan diferents com la Rioja i Catalunya s’hagin de regir pels mateixos principis organitzatius».

«Catalunya ha trobat marges d’actuacions intel·ligents, que han permès grans millores dins el marc estret de maniobra de què disposem», va assegurar l’economista. Per exemple, durant els anys setanta, la visibilitat externa dels professors de les facultats d’economia espanyoles era residual, però ara la situació ha canviat gràcies a iniciatives i possibilitats. «La nostra ciència ara està plenament integrada en tots els àmbits internacionals», va subratllar. Tanmateix, hi ha alguns aspectes de la internacionalització en els quals Barberà considera que es coixeja, com per exemple que «hi ha moltes limitacions per a atraure talent consolidat pel que fa al professorat», així com en la captació d’estudiants estrangers, una via que ha suposat una font molt important de recursos per a institucions del Regne Unit o els Països Baixos. «Sembla com si a la universitat pública li fes fàstic guanyar diners exportant el seu saber, quan treure’n profit seria un incentiu important per a millorar l’atractiu de les nostres universitats per als nostres propis joves», va assenyalar.

Per tal de fer front a aquests obstacles, Barberà va plantejar una proposta: «Cal que la universitat pública catalana s’obri a un programa específic per a la incorporació de nou professorat d’alta qualitat investigadora que vingui de fora del sistema, perquè ajudi a tothom i doni exemple de la nostra capacitat creativa». D’aquesta manera, els investigadors d’arreu del món veurien en Catalunya una oferta de futur per a construir una de les millors carreres acadèmiques que es puguin fer a Europa. «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi, que els de dins vegin que la seva arribada els és beneficiosa».

La imaginació política d’alguns dirigents, unida a l’empenta de científics emprenedors, ha tingut com a resultat progressos considerables, però sempre dins d’un món amb restriccions administratives i legals. És per això que Barberà va animar a «anar afilant els marges de l’homogeneïtat forçada» per continuar endavant, perquè els instituts de recerca catalans, «alguns d’ells d’enorme qualitat», són un exemple de vitalitat que demostren com es pot avançar dins els marges limitants.

Notícies

* El Ple de l'IEC ret homenatge a Josep Laporte

* L'IEC i la Fundació 'la Caixa' signen un acord per posar tot el saber de l'Institut a l'abast de la societat a través d'un repositori digital

* CATCAR, el projecte de cooperació transfronterera que posa a l'abast de tothom un període fundacional de l'Europa actual, celebra la seva cloenda

* Teresa Cabré es reuneix amb Cristina Gallach, comissionada especial en el desplegament del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE)

* Patrici Pojada analitza el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna en el seu discurs de recepció

* L'IEC inaugura l'exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

* Damià Barceló, investit doctor honoris causa per la Universitat d'Almeria: «La meva carrera té l'esperit de Sherlock Holmes aplicat a la ciència»

* Diversos membres de l'IEC, reconeguts per la seva trajectòria

* Joan-Lluís Lluís: «La literatura és un món paral·lel a la realitat, molt més acollidor i agradable»

* Lliurament dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques 2022

* Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus (DiMaTPirineus – 2022)

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya

* L'IEC reivindica el príncep dels poetes amb la presentació del llibre Vigència de Josep Carner

* Pau Castell: «La cacera de bruixes és un fenomen amb connotacions actuals: gènere, estigmatització social, perversió de la justícia i idea d’un enemic interior»

* La XIX Jornada de la SCATERM aborda l’impacte de la difusió terminològica i els reptes de futur

* 47è Col·loqui de la Societat d'Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta»

* El programa Leader, a debat

* Dones matemàtiques centren la 3a Jornada SCM de la Societat Catalana de Matemàtiques

* Salvador Barberà, sobre la necessitat d’aixecar barreres a favor del progrés en R+D+I: «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa