El projecte pretén facilitar, en obert, tot el coneixement que l’IEC ha generat en qualsevol format i en totes les èpoques, mitjançant una plataforma que faciliti l’accés web a tots els ciutadans interessats en la història i la ciència dels territoris de parla catalana, la recerca i l’estudi de la cultura catalana. El repositori digital L’IEC Obert inclourà tot l’arxiu històric i fotogràfic de l’Institut, així com més de 30.000 articles científics publicats per l’IEC, 128 programes de recerca i el patrimoni artístic de l’Institut, format per 200 obres d’art.
Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, i Antoni Vila Bertrán, director general de la Fundació “la Caixa”, van signar ahir un acord de col·laboració amb l’objectiu de reunir i difondre el coneixement que s’ha generat i es genera contínuament a l’Institut d’Estudis Catalans mitjançant un repositori digital.
A l’acte també hi van assistir Àngel Messeguer, secretari general del IEC, així com Nicolau Dols i Joaquim M. Puyal, president i membre de la Secció Filològica, Xavier Bertolín, director corporatiu d’educació i màrqueting de la Fundació “la Caixa”, i Ignasi Miró, director corporatiu de cultura i ciència.
La plataforma L’IEC Obert inclourà tot l’arxiu i documentació de l’Institut:
- Programes de recerca (128 programes)
- Publicacions de l’IEC (2.210 monografies simples, 766 monografies múltiples i revistes científiques, amb 65 títols que inclouen 30.591 articles científics)
- Enregistraments, tant d’àudio com de vídeo, d’activitats, seminaris i jornades realitzades a l’Institut
- Arxiu històric de l’Institut (format per la documentació generada per l’IEC des dels seus inicis, el 1907, fins a l’actualitat)
- Fons personals i bibliogràfics (format per 36 llegats de membres de l’IEC i d’altres persones o entitats destacades de la cultura i de la ciència a Catalunya
- Arxiu fotogràfic (format per milers de fotografies)
- Patrimoni artístic de l’Institut (format per 200 obres d’art, tant de l’àmbit de la pintura com de l’escultura, completat amb un banc d’imatges de l’arquitectura i escultura de l’edifici de la Casa de Convalescència, seu actual de l’IEC, del segle XVII)
Amb vocació de compromís, diàleg i rigor en benefici de la societat, el projecte pretén facilitar, en obert, tot el coneixement que l’IEC ha generat en qualsevol format i en totes les èpoques, mitjançant una plataforma que faciliti l’accés web a tots els ciutadans interessats en la història i la ciència dels territoris de parla catalana, la recerca i l’estudi de la cultura catalana. A més, el projecte vol fomentar l’ús d’eines de comunicació que permetin la interacció i participació d’experts en les diverses branques del saber.
La Fundació “la Caixa” assumirà els 600.000 euros pressupostats per a la totalitat del projecte, que es desenvoluparà en tres fases d’un any de durada cadascuna. La primera (2022) consistirà en la creació d’una plataforma de consulta i incorporació de monografies, revistes i vídeos ja digitalitzats. La segona (2023) incorporarà els programes de recerca i la primera fase de col·leccions de l’arxiu, i la darrera, el 2024, incorporarà la segona fase de col·leccions de l’arxiu, de l’arxiu fotogràfic i del patrimoni artístic.
En aquest mateix acte també es va presentar el tancament del projecte de digitalització de la Gramàtica de la llengua catalana (2016), l’Ortografia catalana (2017), la Gramàtica essencial de la llengua catalana (2018) i la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (2019). L’Institut d’Estudis Catalans ha enllestit el procés de digitalització de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC) i de l’Ortografia catalana (OIEC) perquè es puguin consultar en un entorn comú segons uns mateixos paràmetres. Pròximament s’hi podran consultar també la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU) i la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC).
Entre les novetats que incorpora el text de l’OIEC i les modificacions introduïdes en el de la GIEC arran de la publicació de la GEIEC i la GBU, sobresurt la part dedicada a la consulta de la conjugació dels 8.756 verbs continguts al DIEC, amb un total de 482.785 formes conjugades que comprenen les variants geogràfiques amb reconeixement normatiu, cosa que permetrà resoldre inequívocament qualsevol dubte en aquesta matèria.
Aquestes obres digitalitzades es presentaran pròximament en un acte públic. El projecte també s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de la Fundació “la Caixa”. |