La iniciativa comunitària Leader (Liaison entre actions de développement de l’économie rurale) va ser posada en marxa per la Unió Europea com un programa pilot, experimental i destinat a l'àmbit rural. Es tractava de lluitar contra el despoblament del medi rural mitjançant la diversificació de l’economia amb la participació activa de la població interessada, de les empreses, de les associacions i de l’administració de les zones rurals beneficiàries. Aquesta participació es va canalitzar i normalitzar per mitjà dels grups d’acció local, que han estat els responsables del disseny i execució dels seus programes de desenvolupament rural.
Jordi Sala va presentar l’acte explicant que va viure des de primera línia el programa Leader i que el va sorprendre que «fos un programa d’iniciativa comunitària. Un programa que, per iniciativa de la Unió Europea, feia una crida perquè els sectors de la gent més arrelada al territori portessin iniciatives directament a la comissió per tal de veure com es podia desenvolupar el territori. Aquest va ser un aspecte bastant atrevit i valent».
«Una de les coses que va desvetllar aquell primer programa Leader és la capacitat de molts grups que van sorgir i que tenien moltes idees i capacitat de fer coses. També va desencadenar una reacció de governs locals o regionals o estatals per por que allò se’ls escapés de les mans i per la necessitat de controlar-ho en dos aspectes: en primer lloc, perquè s’estaven administrant diners públics i calia un control, i en segon lloc, perquè podien ser elements de contrapoder a la mateixa regió», va afirmar Sala, que va acabar la seva intervenció manifestant que «és un programa que trenta anys després es continua tirant endavant, ningú el posa clarament en qüestió».
Després va ser el torn de Lourdes Viladomiu, amb la xerrada Què es pretenia; Laura Dalmau, amb la intervenció Cap a on anem; Jordi París, amb Un cas d’èxit, i Enric Camprubí, amb La visió d’un beneficiari.
L’acte va ser organitzat per la Institució Catalana d’Estudis Agraris. |