Dimecres 17 de novembre la Societat Catalana de Biologia va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’IEC la sessió inaugural del curs 2021-2022. La lliçó inaugural va ser a càrrec de M. Ángela Nieto, investigadora de l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH) d’Alacant, sota el títol Activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult. |
La presidenta de la Societat Catalana de Biologia, Montserrat Corominas i Guiu, va donar la benvinguda a l’acte i va fer un repàs de la trajectòria de M. Ángela Nieto, de la qual destacà especialment el Premi Nacional d’Investigació i el Premi Jaume I.
Corominas va recalcar que M. Ángela Nieto «ha sabut donar veu, sempre que ha pogut, a les dones. Ha posat de manifest quin és el paper de les dones en la ciència».
Nieto va començar la intervenció parlant dels seus més de trenta anys de trajectòria científica, i a continuació es va focalitzar en la investigació sobre els gens snail (ʽcargol′, en anglès), els quals permeten que una cèl·lula immòbil adquireixi mobilitat. La recerca de Nieto ha permès descriure la funció d’aquests gens durant el desenvolupament embrionari, uns gens essencials perquè els òrgans es formin adequadament. D’altra banda, estudiant l’activació dels gens snail en individus adults, Nieto ha descrit que una activació errònia d’aquests gens desencadena patologies com les metàstasis tumorals o bé la fibrosi renal, una troballa clau per a entendre les causes i l’evolució d’aquestes malalties.
Al final a l’acte hi va haver un torn de preguntes dels assistents. |
|