Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

La Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va celebrar el dilluns 25 d’octubre la jornada Pau Casals a les Nacions Unides, un acte per a commemorar el cinquantè aniversari de l’estrena de l’Himne a les Nacions Unides musicat pel compositor català, de l’atorgament de la Medalla de la Pau i del parlament davant l’Assemblea General el 24 d’octubre de 1971.

La benvinguda de la jornada va ser a càrrec del president de la SCEH, Jaume Sobrequés, que va llegir el discurs que va fer Casals al plenari de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 24 d’octubre de 1971, en el qual el violoncel·lista reivindicà el lligam entre la pau i Catalunya.

Josep M. Figueres, membre de la Junta de Govern de la SCEH, va pronunciar la ponència «L’exili de Casals, de Prada de Conflent a San Juan de Puerto Rico». Segons l’historiador, el fet que Casals anés de ciutat en ciutat per a realitzar concerts va establir un lligam molt fort entre ell i la humanitat: «L’amor a la pau li venia d’aquesta relació.» Puerto Rico va esdevenir la seva destinació final al món perquè hi havia una confluència de tres sectors: la família, la universitat i la primera dama del país, Inés Mendoza, amb qui tenia una profunda relació d’amistat: «Allí hi encetà un camí que arriba fins al dia d’avui.»

A continuació, es va projectar el documental Pablo Casals en Puerto Rico, de Jack Delano (1956), en el qual s’observa, amb paraules de Figueres, «la cara externa, la recepció que li va fer el poble», així com la catalanitat de Casals i la seva vinculació amb el país llatinoamericà.

En la cloenda de l’acte, Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, va subratllar la consciència històrica del compositor: «Quan va marxar de Prada de Confluent per anar a viure definitivament a Puerto Rico, es va emportar amb ell tota la documentació sensible referent a l’exili que explica l’ajuda que va prestar als exiliats».

Per finalitzar la commemoració de l’efemèride, Carles Servent, de Fusió Música i Dansa, va interpretar la Suite núm. 1 de Johann Sebastian Bach i El cant dels ocells, cançó tradicional catalana que va popularitzar Pau Casals amb el seu violoncel.

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa