Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin

Aquest any 2021 se celebra el cent cinquantè aniversari de la publicació del segon gran llibre de Charles Darwin: The descent of man, and selection in relation to sex. Per commemorar-ho, la Societat Catalana de Biologia (SCB) ha publicat un número monogràfic de la seva revista, Treballs de la Societat Catalana de Biologia, que ofereix un recull d’articles ampli i polièdric sobre els coneixements actuals dels orígens de la humanitat. 

Juli Peretó i Jaume Bertranpetit són els editors del monogràfic i en signen el text introductori, en què expliquen que l’any 1871 Charles Darwin va publicar L’origen de l’home i la selecció en relació amb el sexe, una obra que descriuen com «la seva primera gran aportació a l’explicació natural de l’origen de la humanitat, un tema deliberadament omès en la seua obra més coneguda, L’origen de les espècies». Els editors apunten que el llibre «és, en la forma i en el fons, profundament victorià», perquè «hi reflecteix els seus prejudicis de classe, de gènere i de nació (imperial), alhora que basteix els fonaments de la nostra visió contemporània de l’evolució humana sense cap intervenció natural».

El monogràfic commemoratiu que es va presentar el dimarts 16 de novembre pretén oferir «un context històric, sociològic i filosòfic de l’obra de Darwin i obrir un ventall de mirades contemporànies sobre l’evolució humana des de disciplines tan diverses com la paleontologia, la genòmica, l’arqueologia, la lingüística, la psicobiologia o l’etologia». Avui la ciència accepta la principal conclusió de Darwin: descendim d’alguna forma d’organització inferior. El recull s’inicia amb un article signat per Janet Browne, biògrafa del naturalista anglès.

La presentació va comptar amb les intervencions dels editors del monogràfic, Jaume Bertranpetit i Juli Peretó, i d’Ester Desfilis, David M. Alba i David Comas, que són alguns dels autors dels textos del monogràfic.

Els articles publicats a la revista també s’han recollit en el llibre Iluminando la evolución humana. Ciento cincuenta años después de Darwin, editat per la Universitat de València.

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa