Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

L’ecòleg Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha estat el guanyador del Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2021, que es va atorgar el dimarts 9 de novembre al Palau de la Generalitat. 

El jurat ha valorat la seva tasca i n’ha destacat «el seu extraordinari talent per a seleccionar qüestions que poden abordar-se amb dades existents de qualitat suficient per a arribar a conclusions teòriques sòlides», així com el fet que «tot i la diversitat de les seves múltiples contribucions, la seva trajectòria científica constitueix una unitat per a la coherència conceptual i l’estil metodològic». També ha afegit que «el treball de Jordi Bascompte és brillant i té un punt d’estètic tant en la concepció com en la comunicació, que ha facilitat arribar a un públic ampli». 

La seva recerca combina models matemàtics, simulacions i anàlisis de dades per a abordar qüestions fonamentals i aplicades en ecologia. Alguns dels seus llibres s’han convertit en valuoses referències que estableixen ponts entre la història natural i la teoria de l’ecologia de comunitats. El seu principal interès investigador se centra en l’estructura i la dinàmica de les xarxes ecològiques. Va introduir les interaccions de benefici mutu entre plantes i animals en la teoria de l’ecologia de comunitats, que fins aleshores era dominada per les perspectives de la depredació i la competència. La seva aplicació de la teoria de xarxes a l’estudi del mutualisme ha identificat lleis generals que determinen com les interaccions de les espècies donen forma a la biodiversitat, el que ell anomena arquitectura de la biodiversitat.

Jordi Bascompte és doctor en ecologia per la Universitat de Barcelona. Actualment és catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Zúric i director del Màster en Ciències Ambientals Quantitatives d’aquesta universitat.

 

Reconeixement a líders de l’ecologia

Des del 2004, la Generalitat de Catalunya distingeix amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia persones d’arreu del món que treballen en el progrés de la descoberta de la ciència ecològica. El guardó va ser creat en honor del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), un dels màxims exponents mundials d’aquesta disciplina, reconegut per la seva contribució en la tasca científica i intel·lectual en el camp de l’ecologia moderna.

El premi, que compta amb una dotació de 80.000 euros i una obra d’art en memòria de Ramon Margalef, s’atorga després d’analitzar el seguit de candidatures presentades cada any per institucions universitàries, escoles superiors, centres de recerca, acadèmies científiques o amb branques científiques, i altres institucions de finalitats semblants. Fins avui han estat premiats Paul Dayton, John Lawton, Harold A. Mooney, Daniel Pauly, Paul R. Ehrlich, Simon A. Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie W. Chisholm, David Tilman, Robert E. Ricklefs, Josep Peñuelas (membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC), Sandra Díaz, Steve Carpenter, Carlos M. Duarte, Sandra Lavorel i Jordi Bascompte.

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa