Els investigadors Bonaventura Clotet, metge, i Carme Torras, matemàtica, tots dos membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), van rebre ex aequo ahir, dimarts 26 d’octubre, el Premi Nacional de Recerca 2020. L’acte de lliurament, que es va poder fer presencialment respectant la distància de seguretat, va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya i va reunir una bona part de la comunitat investigadora catalana. Hi van assistir Àngel Messeguer, secretari general de l’IEC, així com els presidents de la Secció de Ciències Biològiques, Pere Puigdomènech, i de la Secció de Ciències i Tecnologia, Alícia Casals.
Bonaventura Clotet és metge i infectòleg. Actualment dirigeix l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i és el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. El guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de quaranta anys en el camp del virus de la immunodeficiència humana (VIH) i malalties relacionades, que el converteix en un dels investigadors de més rellevància internacional en el desenvolupament i l’aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i prevenció contra la sida.
Carme Torras és matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial (IA). Actualment és professora d’investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre IA i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, també, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, que ha contribuït a la disseminació científica d’aquestes disciplines tant en l’àmbit escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.
Tant Clotet com Torras, durant el discurs d’agraïment, van demanar al president Aragonès més recursos per a la recerca. Clotet va subratllar la importància dels diners per a impulsar noves idees i Torras va destacar la importància de fer una recerca amb criteris ètics, al servei de les persones.
L’acte de lliurament va ser encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. En el discurs de cloenda, el president Aragonès va afirmar que «la reconstrucció social i econòmica del país ha de passar per la recerca i la investigació» i va recalcar el compromís del Govern per a «enfortir i modernitzar el sistema universitari català», així com per a promoure «la internacionalització del sistema de coneixement de Catalunya i vertebrar el país a través de la recerca». En aquest sentit, va subratllar la rellevància dels fons europeus Next Generation en l’impuls de la recerca científica. D’altra banda, la consellera de Recerca i Universitats va fer èmfasi en «l’aportació a la societat» dels investigadors i investigadores i del conjunt d’actors de l’ecosistema de coneixement català i els va encoratjar «a mantenir l’esperit curiós i innovador que caracteritza el nostre sistema de recerca».
La trenta-unena edició dels Premis Nacionals de Recerca atorgats ahir, convocats pel Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, fomenten el reconeixement social de la ciència i de l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris, emprenedors i comunicadors. A més dels premis atorgats a Clotet i Torras, es van concedir els guardons següents:
Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per a entendre el desenvolupament de malalties en humans.
Premi Nacional de Comunicació Científica: revista de divulgació científica Mètode, de la Universitat de València, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència.
Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida.
Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat: B. Braun Surgical, SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.
Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica: Centre de Regulació Genòmica (CRG), per impulsar Pulmobiotics, SL, una empresa derivada (spin-off) especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.
L’acte va ser conduït per la periodista Cristina Riba i va comptar amb la col·laboració del físic, poeta i membre de l’IEC David Jou. Els poemes i textos de Jou, recitats per ell mateix i acompanyats dels dibuixos de Fernando Krahn, van donar un toc d’originalitat a l’edició d’enguany. |