Número 277
març 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC reuneix les universitats vinculades a la Xarxa Vives per analitzar la situació del català en l’àmbit científic

L’objectiu de la trobada, que va tenir lloc el divendres 31 de març a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va ser posar en comú la situació del català en els centres que formen part de la Xarxa Vives d’Universitats, institució que aplega vint-i-dues universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya.

La reunió la van presidir Teresa Cabré, que encapçala l’Equip de Govern de l’IEC; Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i Eva Alcón, presidenta de la Xarxa Vives d’Universitats i rectora de la Universitat Jaume I.

 

Durant la reunió es va plantejar la necessitat de reivindicar el català com a llengua amb plena capacitat per a fer i divulgar ciència. En aquest sentit, el consens va ser general: els assistents es van mostrar convençuts que l’ús del català en la recerca contribueix al prestigi de la llengua.

 

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va subratllar que «una llengua, per a ser completa, s’ha d’utilitzar en tots els registres» i va afegir que «el català és un valor que compartim i només nosaltres podem defensar-lo. La responsabilitat d’aquesta decisió no és només de cada individu, sinó que també és un compromís col·lectiu encapçalat per cada organisme i pel Govern de la Generalitat».

 

El conseller Nadal va manifestar el compromís del Govern amb la llengua: «Ens comprometem i ens conjurem a capgirar la situació del lliscament progressiu i per decantament cap al predomini de l’anglès en l’àmbit de la recerca en detriment del català.»

 

Els representants de la comunitat universitària van posar en comú la preocupació per la regressió de l’ús del català en general i, més especialment, en determinats àmbits d’expressió i comunicació i per a determinades funcions. La recerca, entesa com un àmbit complex i multidimensional, n’és un exemple. La trobada pretén ser el punt de partida d’un procés de reflexió que desemboqui en noves mesures que tinguin en compte un equilibri necessari entre la internacionalització i l’afirmació de la llengua catalana.

 

Entre les propostes que es van posar sobre la taula destaquen: garantir la presència del català en la presentació i cloenda de les activitats públiques de recerca realitzades en el territori catalanoparlant; fomentar els plans d’acollida en els grups científics; invertir en eines tecnològiques d’interpretació interlingüística oral, i replantejar alguns criteris d’avaluació i acreditació de professors, investigadors, activitats i publicacions, de manera que, a més de la valoració de la qualitat i l’impacte professional i social del contingut, també valorin i potenciïn l’ús de la llengua catalana.

 

Van assistir a la trobada, entre altres representants dels centres universitaris i de la Generalitat de Catalunya: Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona; Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Laia de Nadal, rectora de la Universitat Pompeu Fabra; Josep Antoni Rom, rector de la Universitat Ramon Llull; Joaquim Salvi, rector de la Universitat de Girona; Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Josep A. Planell, rector de la Universitat Oberta de Catalunya; Alfonso Méndiz, rector de la Universitat Internacional de Catalunya; Rafael Rodríguez-Ponga, rector de la Universitat Abat Oliba CEU; Miquel Nicolau, rector de la Universitat d’Andorra; Ivan Auguet, rector de la Universitat de Perpinyà-Via Domitia, i Eva Espasa, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Van excusar l’assistència els rectors de les universitats de Lleida, les Illes Balears, València i Alacant, així com el president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya), Xavier Grau. Per part de l’IEC, hi van ser presents els membres del Consell Permanent de l’IEC: Maria Corominas, Àngel Messeguer, Pere Puigdomènech, Alícia Casals, Nicolau Dols i Jaume Guillamet.

 

Document de conclusions de la reunió.

 



 

 

Notícies

* La literatura de Víctor Català i la multiculturalitat protagonitzen el Dia Internacional de les Dones a l’IEC

* L’IEC commemora la visita d’Einstein a Barcelona amb una exposició sobre el científic alemany

* L’IEC reuneix les universitats vinculades a la Xarxa Vives per analitzar la situació del català en l’àmbit científic

* Més de 1.000 centres educatius catalans i més de 100.000 alumnes participen en la prova Cangur de matemàtiques 2023

* La Societat Catalana de Matemàtiques rebutja els canvis en la formació del professorat que proposa el Ministeri d’Universitats

* Teresa Cabré: «La pluralitat lingüística i cultural és un bé patrimonial que s’ha de conservar»

* La Secció de Ciències Biològiques elabora un document que alerta sobre l’emergència climàtica

* L’IEC signa un conveni amb el Govern balear per a promoure la llengua i el patrimoni català

* L’IEC vetllarà per la qualitat lingüística en l’Aliança per a la Presència Digital del Català

* L’IEC publica el volum novè del Petit atles lingüístic del domini català, de Joan Veny

* Josep Piera, membre de l’IEC, rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural

* Mor Ricard Torrents, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Mor Núria de Dalmases, membre de la SHA

* Josep Tabernero: «Treballem per canviar l’estratègia de recerca sobre el càncer i per incrementar la supervivència dels malalts»

* La convocatòria dels Premis de la Societat Catalana de Biologia d’enguany està oberta fins al 23 d’abril

* La SCQ convoca la tercera edició del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química

* L’Aula Carles Riba celebra el seu vint-i-cinquè aniversari amb el simposi Les traduccions catalanes dels clàssics

* L’IEC acull la jornada Esperanto, plurilingüisme i moviments socials en el llarg segle XX

* Lluís Jofre Cruanyes, tercer conferenciant del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023

* L’IEC i el CERCA treballen en un glossari de termes sobre l’impacte de la recerca

* La Junta Directiva de la Societat Catalana de Química es renova

* El Ple de l’IEC reconeix Josep Tabernero, Josep Piera i Marina Sechi, entre altres membres


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa