Número 277
març 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC publica el volum novè del Petit atles lingüístic del domini català, de Joan Veny

L’obra conté dos-cents cinquanta mapes fonètics, de morfologia, de sintaxi, de fonosintaxi i de lèxic. Aquest nou volum, que serà consultable en línia pròximament, com ho són els volums anteriors, anirà seguit d’un altre volum complementari d’índexs, que ja s’està preparant. N’hem parlat amb el doctor Joan Veny.

 

 

Satisfet d’aquest nou volum, doctor Veny?

Estic molt satisfet d’aquesta obra, els autors generalment es limiten a presentar els materials recollits per enquesta, en un pla descriptiu. Sempre havia tingut la idea de fer un atles interpretatiu: arribar a l’arrel de les paraules i veure per què han sofert modificacions, per què moren. Voldria destacar, però, que no és una obra estricament personal, car he d’agrair el treball cartogràfic i de revisió dels comentaris de Montse Roma; també he de subratllar que aquest Petit atles es basa en les dades de l’Atles gran, en les enquestes del qual van col·laborar eficaçment Lídia Pons, que ara n’és la codirectora, Joaquim Rafel i Joan Martí Castell, noms imprescindibles d’aquesta magna obra, com també ho és el de Núria Jolis per a la base de dades i l’organització  i la correcció de les dades.

Què podem trobar en aquest novè volum?

El que hem fet és presentar els materials recollits en l’Atles més gran de forma més pedagògica. És una tria dels mots més interessants des del punt de vista fonètic, sintàctic, lèxic i, sobretot, de morfologia verbal. Proposem una cartografia atractiva, en color, i el que és més original és la redacció dels comentaris a cada una de les entrades. Es fa un estudi de totes les variants que corresponen a un concepte determinat. Per exemple, en el cas dels verbs, es representen les àrees del present d’indicatiu de cantar, cant, cante, canti i cant, i l’evolució d’aquestes formes.

L’Atles Lingüístic del Domini Català és un projecte de dialectologia que comprèn cent noranta localitats de tot l’àmbit geogràfic del català i té com a objectiu posar a l’abast dels investigadors un conjunt de materials de llengua oral recollits entre els anys 1964 i 1978, en forma de qüestionari o de narracions lliures, enregistrats en cinta magnètica o transcrits directament en caràcters fonètics.

Quin és l’objectiu d’aquest gran projecte?

Donar a conèixer i fer una fotografia de la situació del català en aquest període. Un retrat que dona idea de la variació fonètica i semàntica de la llengua. En el Petit atles, a més, fem un petit estudi de cada variant i les relacionem amb la normativa: veiem quines, en distintes fases, han passat a l’estàndard.

Els materials del projecte es difonen en forma de llibre a través de tres tipus de publicacions fonamentals: L’Atles lingüístic del domini català, el Petit atles lingüístic del domini català i els Etnotextos. Quina diferència hi ha entre aquestes publicacions?

L’Atles gran és una presentació descriptiva, el Petit és interpretativa. Pel que fa als etnotextos, es tracta de les narracions sobre la vida quotidiana, els treballs al camp, els costums, les festes, etc. Això ens permet fer un estudi important de la sintaxi.

Un altre llibre seu del qual s’està parlant ara és Història lingüística dels nostres peixos, que es presenta el 14 d’abril al Museu de la Pesca de Palamós. Li està donant moltes satisfaccions aquest llibre? Per què va decidir fer-lo?

Sí, moltes. Tot va començar l’any 1973, durant un congrés d’estudis lingüístics del Mediterrani. Vaig presentar-hi una comunicació sobre l’origen del penegal i vaig poder vincular el nom del peix amb la paraula llatina pelagus ‘pèlag, mar profunda’, on viu aquesta espècie. Aquí va sorgir el meu interès per la ictionímia.

En quin projecte treballa ara, doctor Veny?

Estem treballant en els índexs dels nou volums del Petit atles, i en els índexs de l’Atles lingüístic, que corresponen a més de mig milió de paraules. Tenim al davant una feina de correcció i desambiguació impressionant. Falten encara els Etnotextos del català nord-occidental i del valencià.

No es cansa mai de treballar, doctor Veny?

És que soc molt feliç treballant. Vostè es cansa de ser feliç?
 

No...

 

Notícies

* La literatura de Víctor Català i la multiculturalitat protagonitzen el Dia Internacional de les Dones a l’IEC

* L’IEC commemora la visita d’Einstein a Barcelona amb una exposició sobre el científic alemany

* L’IEC reuneix les universitats vinculades a la Xarxa Vives per analitzar la situació del català en l’àmbit científic

* Més de 1.000 centres educatius catalans i més de 100.000 alumnes participen en la prova Cangur de matemàtiques 2023

* La Societat Catalana de Matemàtiques rebutja els canvis en la formació del professorat que proposa el Ministeri d’Universitats

* Teresa Cabré: «La pluralitat lingüística i cultural és un bé patrimonial que s’ha de conservar»

* La Secció de Ciències Biològiques elabora un document que alerta sobre l’emergència climàtica

* L’IEC signa un conveni amb el Govern balear per a promoure la llengua i el patrimoni català

* L’IEC vetllarà per la qualitat lingüística en l’Aliança per a la Presència Digital del Català

* L’IEC publica el volum novè del Petit atles lingüístic del domini català, de Joan Veny

* Josep Piera, membre de l’IEC, rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural

* Mor Ricard Torrents, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials

* Mor Núria de Dalmases, membre de la SHA

* Josep Tabernero: «Treballem per canviar l’estratègia de recerca sobre el càncer i per incrementar la supervivència dels malalts»

* La convocatòria dels Premis de la Societat Catalana de Biologia d’enguany està oberta fins al 23 d’abril

* La SCQ convoca la tercera edició del Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química

* L’Aula Carles Riba celebra el seu vint-i-cinquè aniversari amb el simposi Les traduccions catalanes dels clàssics

* L’IEC acull la jornada Esperanto, plurilingüisme i moviments socials en el llarg segle XX

* Lluís Jofre Cruanyes, tercer conferenciant del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2023

* L’IEC i el CERCA treballen en un glossari de termes sobre l’impacte de la recerca

* La Junta Directiva de la Societat Catalana de Química es renova

* El Ple de l’IEC reconeix Josep Tabernero, Josep Piera i Marina Sechi, entre altres membres


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa