El dilluns 14 de juny, Jordi Bascompte i Sacrest va oferir el discurs de presentació com a membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), titulat L’arquitectura de la biodiversitat. L’acte, que es va poder seguir virtualment, el va organitzar la Secció de Ciències Biològiques. |
El conferenciant va explicar que l’arquitectura de la biodiversitat es basa en les xarxes de dependències mútues entre les plantes i els animals, unes xarxes que afavoreixen la coexistència d’un gran nombre d’espècies i augmenten el rang de pertorbacions que poden suportar: «Les relacions mutualistes, en què ambdues espècies obtenen beneficis han contribuït molt a la biodiversitat: quan un ocell s’alimenta d’una planta, obté energia, i alhora, dispersa les llavors pel paisatge.»
Bascompte també va subratllar que l’estudi d’aquestes interaccions no és nou, ja que «Darwin va entendre abans que ningú que no podem estudiar la història evolutiva de les plantes sense estudiar l’evolució dels animals, perquè van de bracet».
Amb la vista posada en el present i el futur, Bascompte va explicar que com a resultat de les relacions d’interdependència les extincions d’espècies induïdes pel canvi climàtic poden desencadenar cascades de coextinció i provocar, així, la pèrdua de moltes més espècies de les previstes originalment pels models de canvi climàtic.
L’acte va comptar també amb les intervencions de Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques, i amb Xavier Bellés, membre de la Secció, que va presentar el conferenciant. |
|