La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar el dijous 10 de juny una de les conferències que formen part del cicle Dijous de ciència 2021. Rosa María Menéndez, presidenta del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), va donar el seu punt de vista sobre el model de ciència que cal forjar per al segle XXI, després de la pandèmia. |
La científica considera que necessitem una organització de la ciència que pugui afrontar la crisi sanitària, però també la situació climàtica, l’envelliment de la població o la necessitat d’un model d’energia i de mobilitat sostenibles.
Per a Menéndez, és imprescindible «un model versàtil i flexible de governança, un pacte d’estat per la ciència» i una aposta clara de l’Administració pública, que, combinada amb la inversió privada, aconsegueixi que la ciència representi el 2 % del producte interior brut.
La conferenciant va exposar amb detall l’organització del CSIC, que compta amb un pressupost de set-cents milions d’euros, una xifra que espera que creixi fins als nou-cents. Partint de la manera de treballar d’aquest centre espanyol, Menéndez va apostar per la col·laboració per «aconseguir sinergies i avançar» i per «l’excel·lència» en la recerca. També va posar l’accent en la important presència del CSIC a Catalunya, on compta amb vint instituts i desenvolupa projectes molt competitius.
Finalment, va recordar la col·laboració entre el CSIC i l’IEC, i va posar com a exemple dos científics del centre que formen part de l’Institut: Àngel Messeguer i Xavier Bellés. |
|