Número 250
octubre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Finalitza el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

El cicle de concerts Música al claustre de l’IEC va acabar el passat dijous 22 d’octubre, després de quatre audicions a l’espai barroc i acústicament privilegiat de la Casa de Convalescència.

El cicle consisteix en una sèrie de concerts temàtics que ens convida a gaudir d’un itinerari musical inspirat en obres i fets d’èpoques rellevants de la música a Catalunya, sovint encara desconeguts o inèdits. L’edició del cicle d’enguany ha comprès un conjunt de quatre concerts, tres dels quals s’han celebrat al pati de la Casa de Convalescència i el darrer va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.

El primer concert va ser el dimecres 23 de setembre i es va titular «El lied català i els poetes de la Renaixença», dedicat a la creació romàntica d’obres musicals per a veu i piano. Amb aquest concert, es va commemorar el 150è aniversari del naixement de Matilde Escalas i Xamení (Palma, 1870-1936). La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, M. Àngels Blasco i Rovira, va ser l’encarregada de presentar el concert. A continuació, van pujar a l’escenari el tenor David Alegret i el pianista Albert Guinovart.

«La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)» va ser el segon concert del cicle, que va tenir lloc el dijous 1 d’octubre. El grup vocal De Canendi Elegantia ens va oferir una audició d’obres vocals i instrumentals que, interpretades amb instruments d’època, van esdevenir un testimoni artístic de l’esplendor de la polifonia catalana. El concert va ser organitzat en col·laboració amb la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC.

En tercer lloc, el dijous 15 d’octubre el pati de la Casa de Convalescència va rebre el conjunt instrumental de corda Kaimerata. El quartet ens va relacionar l’obra de Beethoven amb el Romanticisme instrumental mitjançant peces de compositors catalans, en el marc del concert titulat «Beethoven i el Romanticisme des de Catalunya».

Finalment, el darrer concert es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’IEC el dijous 22 d’octubre. El concert «Música de dones compositores», com bé indica el títol, va estar dedicat a les obres de piano compostes per dones dels segles XIX i XX. Pilar Bayer, pianista i membre emèrita de l’IEC adscrita a la Secció de Ciències i Tecnologia, ens va recuperar obres silenciades per raons històriques i socials. Els temes que va tocar van ser clàssics i contemporanis, originals i transcrits, i tots compostos per dones. El concert es va organitzar amb la col·laboració de l’Academia Europaea - Barcelona Knowledge Hub.

Així doncs, l’Institut d’Estudis Catalans dona per finalitzada aquesta edició del cicle Música al claustre. Un any més, i malgrat les dificultats, la Casa de Convalescència ha acollit el conjunt de concerts amb el desig de recuperar la tradició musical que acompanyava les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona i amb la voluntat de reconèixer i gaudir de la riquesa cultural i artística de la tradició musical catalana, en un projecte que permet compartir la nostra identitat amb la d’altres comunitats.

Notícies

* Borja de Riquer i Permanyer: «Les acadèmies hauríem de repensar el que som i atrevir-nos a innovar»

* L’IEC actualitza el volum de lèxic de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana

* Marta Prevosti: «Volem un mapa en el qual es pugui consultar com era el món romà: extensió, ciutats, carreteres, rutes marítimes i vestigis que se’n poden visitar»

* L’IEC publica l’informe L’edició genòmica i el seu impacte

* S’inicia el cicle «Els efectes de la pandèmia. Perspectives multidisciplinàries» de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* La Secció Filològica de l’IEC inclou en el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC2) catorze paraules noves i en modifica disset sobre el lèxic LGTBI

* L’increment de la diversitat i la desigualtat social, principals desafiaments per a la cohesió social a Catalunya

* L’historiador Josep Lluís Barona Vilar parla sobre com ens pot ajudar la història en la gestió de la pandèmia en el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC publica la base de dades lexicogràfica BDLex

* L’IEC lamenta la mort del pare Hilari Raguer, historiador molt vinculat a l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Joan Beltran Cavaller, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC

* L’IEC reclama una gestió hidràulica integrada com a país per a millorar la resposta a fenòmens naturals com el temporal Gloria

* Se celebra en línia la XVII Jornada de la Societat Catalana de Terminologia de l’IEC

* La XIX Jornada de Virologia de la SCB acull el Segon Simposi de Recerca en Coronavirus

* Finalitza el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Exploracions pel planeta Menjar, la proposta de Pere Puigdomènech sobre l’origen i el futur de l’alimentació

* Àlex Arenas: «Si les autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix»

* Se celebra la sessió inaugural dels Col·loquis 2020-2021 de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

* Les implicacions socials i ètiques de la tecnologia centren la conferència de Josep Amat en el cicle Dijous de ciència


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa