Número 250
octubre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Àlex Arenas: «Si les autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix»

El dimarts 6 d’octubre Àlex Arenas, catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, va impartir la conferència Epidèmies i mobilitat, amb què la Societat Catalana de Física, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va inaugurar el curs 2020-2021.

La física i les matemàtiques incideixen en diversos camps de la ciència i poden aportar-hi coneixement. Així ho ha demostrat l’equip d’Arenas, qui ens va ensenyar en què es basa el seu marc de modelització dels processos epidèmics elementals i com el van adaptar per ajudar a entendre l’evolució de la COVID-19.

La COVID-19 és una malaltia infecciosa que es transmet a partir d’un virus de forma directa. És a dir, hi ha un contacte físic entre els subjectes a l’hora dels contagis. Aleshores, el marc de modelització d’Arenas interpreta quatre paràmetres: el període d’infecció, la probabilitat d’infecció per un contacte, el nombre mitjà de contactes i la capacitat de ser susceptible de la població. «Tenint en compte que no disposem d’una vacuna ni de les medicines necessàries, per a evitar la propagació de la malaltia només ens queden les intervencions farmacològiques», que inclouen el confinament, la protecció física mitjançant mascaretes i/o la distància social.

L’elaboració del «model COVID-19» va néixer durant el mes de febrer, perquè, segons Arenas, era previsible que el coronavirus arribés a territori espanyol: «la concentració d’infectats a la Xina era tan elevada que resultava evident que es transportaria a tot el món». Així doncs, el 24 de febrer van treure un mapa de risc de tots els municipis d’Espanya que disposava de les dades necessàries per a ajudar les autoritats a prendre decisions. Malgrat això, no es van sentir escoltats: «Si les nostres autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix».

L’equip d’Arenas era conscient que el sistema sanitari podria col·lapsar, però les restriccions no van arribar a temps: «Sánchez va proposar el confinament massa tard, una pel·lícula que estem tornant a veure amb la inacció de Madrid». 

La letalitat de la COVID-19 no és tan forta com la d’altres malalties, però el perill principal de la malaltia no és la mortalitat sinó la ràpida propagació: «A la nostra societat molta gent no entén quin creixement potencial té el virus, i aquest és un dels principals problemes de la pandèmia que estem patint».

Arenas va cloure la conferència assegurant que el treball dut a terme pel seu equip ha resultat útil per a ajudar en la gestió de la pandèmia: «El model ha estat capaç d’ajudar en aquesta situació tan crítica que estem vivint».

Notícies

* Borja de Riquer i Permanyer: «Les acadèmies hauríem de repensar el que som i atrevir-nos a innovar»

* L’IEC actualitza el volum de lèxic de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana

* Marta Prevosti: «Volem un mapa en el qual es pugui consultar com era el món romà: extensió, ciutats, carreteres, rutes marítimes i vestigis que se’n poden visitar»

* L’IEC publica l’informe L’edició genòmica i el seu impacte

* S’inicia el cicle «Els efectes de la pandèmia. Perspectives multidisciplinàries» de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* La Secció Filològica de l’IEC inclou en el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC2) catorze paraules noves i en modifica disset sobre el lèxic LGTBI

* L’increment de la diversitat i la desigualtat social, principals desafiaments per a la cohesió social a Catalunya

* L’historiador Josep Lluís Barona Vilar parla sobre com ens pot ajudar la història en la gestió de la pandèmia en el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC publica la base de dades lexicogràfica BDLex

* L’IEC lamenta la mort del pare Hilari Raguer, historiador molt vinculat a l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Joan Beltran Cavaller, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC

* L’IEC reclama una gestió hidràulica integrada com a país per a millorar la resposta a fenòmens naturals com el temporal Gloria

* Se celebra en línia la XVII Jornada de la Societat Catalana de Terminologia de l’IEC

* La XIX Jornada de Virologia de la SCB acull el Segon Simposi de Recerca en Coronavirus

* Finalitza el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Exploracions pel planeta Menjar, la proposta de Pere Puigdomènech sobre l’origen i el futur de l’alimentació

* Àlex Arenas: «Si les autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix»

* Se celebra la sessió inaugural dels Col·loquis 2020-2021 de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

* Les implicacions socials i ètiques de la tecnologia centren la conferència de Josep Amat en el cicle Dijous de ciència


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa