Número 250
octubre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’increment de la diversitat i la desigualtat social, principals desafiaments per a la cohesió social a Catalunya

És la principal conclusió de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI, promogut per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i coordinat i dirigit per Salvador Cardús, membre d’aquesta Secció. L’estudi s’ha presentat telemàticament aquest dijous amb les intervencions del president de l’IEC, Joandomènec Ros, i dels seus autors.

Cardús ha explicat en què ha consistit la recerca i Guillem López Casasnovas, Andreu Domingo i Marc Guinjoan hi han afegit unes reflexions sobre l’impacte de la COVID-19 en la cohesió.

Podeu veure la presentació íntegra aquí.
 

Els autors de l’estudi són Joaquim Arnau, Salvador Cardús, Maria Corominas, Andreu Domingo, Josep González-Agàpito, Marc Guinjoan, Guillem López Casasnovas, Isidor Marí i Oriol Nel·lo. El projecte, que es pot consultar en un document de síntesi o en l’informe íntegre, inclou vuit treballs que analitzen l’evolució de la cohesió social en els primers vint anys del segle XXI a Catalunya.

 

La diversitat i la desigualtat social, els reptes principals

Els desafiaments principals per a la cohesió social a Catalunya en els primers vint anys del segle XXI, que continuen sent els reptes més importants a què caldrà fer front, són l’increment de la diversitat i la desigualtat social, per bé que cada vegada s’expressen en nous fronts.

El canvi demogràfic que ha experimentat Catalunya en els darrers vint anys ha estat molt significatiu: l’any 2000 el nombre de persones amb nacionalitat estrangera era del 2,9 %, mentre que l’any 2019 era del 15,1 %, segons les dades d’empadronament municipal.
Aquest increment ha tingut un fort impacte en les dinàmiques de cohesió social i ha contribuït en l’augment de la desigualtat. Tanmateix, segons les dades del CEO, aquesta situació no s’ha traduït en una pèrdua de la confiança social, que entre el 2000 i el 2018 va pujar gairebé 10 punts, del 37 % al 47 %. Entre els problemes principals dels catalans, la immigració ha anat perdent pes i, en les darreres enquestes, ocupa una posició molt baixa. A la pregunta sobre la convivència amb persones immigrades, un 58,7 % la consideren bona, un 8,3 % molt bona, un 11,4 % dolenta i un 3 % molt dolenta.

D’altra banda, la gravíssima crisi econòmica del 2008 va fer recular els progressos que s’estaven aconseguint en equitat social. La gran incidència de l’atur i un major grau de fracàs escolar entre la immigració estrangera constaten que cal aplicar polítiques que contribueixin a combatre aquestes dades. La gran incògnita és si l’aturada de l’ascensor social per la crisi del 2008 —i ara per la pandèmia— és transitòria o si acabarà posant en qüestió allò que es coneix amb el nom de sistema català de reproducció, en què es demostra que Catalunya és un cas únic al món, en què el creixement demogràfic, al llarg del temps —dels segles— sempre ha estat constituït per aproximadament un 50 % de creixement vegetatiu i un 50 % vingut de la immigració. Ara caldrà veure si, en les noves circumstàncies socials, aquest model de creixement demogràfic, que sempre ha estat positiu, es manté.

Debat polític i llengua

El debat sobre el reconeixement nacional, la seva evolució cap a l’aspiració sobiranista i les noves estratègies polítiques utilitzades per a polaritzar i dinamitar la societat també han estat un repte important per a la cohesió social a Catalunya.


L’estudi conclou que l’increment de la polarització política dels darrers anys no s’ha convertit en desconfiança social ni en fragmentació social o en un problema significatiu de convivència, que, en tot cas, caldria buscar en la desigualtat econòmica.

Així mateix, el creixement del capital cultural de la societat catalana en aquests vint anys s’ha reforçat i ha permès afrontar millor les situacions de dificultat, fet que mostra que continua sent un clar factor de cohesió. La dada més preocupant, per als signants de l’informe, és la reducció de la despesa pública en cultura.

Un altre dels elements que s’ha fet evident que és cabdal de cara al futur de la llengua és la manca d’instruments per a garantir un plurilingüisme equitatiu, cosa que disminueix la capacitat del català com a llengua de cohesió.

Finalment, l’informe apunta que l’escola i la sanitat, tot i les grans tensions viscudes els primers vint anys del segle XXI, continuen sent els grans instruments de cohesió social a Catalunya.

Notícies

* Borja de Riquer i Permanyer: «Les acadèmies hauríem de repensar el que som i atrevir-nos a innovar»

* L’IEC actualitza el volum de lèxic de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana

* Marta Prevosti: «Volem un mapa en el qual es pugui consultar com era el món romà: extensió, ciutats, carreteres, rutes marítimes i vestigis que se’n poden visitar»

* L’IEC publica l’informe L’edició genòmica i el seu impacte

* S’inicia el cicle «Els efectes de la pandèmia. Perspectives multidisciplinàries» de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* La Secció Filològica de l’IEC inclou en el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC2) catorze paraules noves i en modifica disset sobre el lèxic LGTBI

* L’increment de la diversitat i la desigualtat social, principals desafiaments per a la cohesió social a Catalunya

* L’historiador Josep Lluís Barona Vilar parla sobre com ens pot ajudar la història en la gestió de la pandèmia en el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC publica la base de dades lexicogràfica BDLex

* L’IEC lamenta la mort del pare Hilari Raguer, historiador molt vinculat a l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Joan Beltran Cavaller, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC

* L’IEC reclama una gestió hidràulica integrada com a país per a millorar la resposta a fenòmens naturals com el temporal Gloria

* Se celebra en línia la XVII Jornada de la Societat Catalana de Terminologia de l’IEC

* La XIX Jornada de Virologia de la SCB acull el Segon Simposi de Recerca en Coronavirus

* Finalitza el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Exploracions pel planeta Menjar, la proposta de Pere Puigdomènech sobre l’origen i el futur de l’alimentació

* Àlex Arenas: «Si les autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix»

* Se celebra la sessió inaugural dels Col·loquis 2020-2021 de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

* Les implicacions socials i ètiques de la tecnologia centren la conferència de Josep Amat en el cicle Dijous de ciència


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa