A l’acte, que es va realitzar de manera virtual, hi van intervenir els membres de l’IEC Pere Puigdomènech, president de la SECCB, i Francesc Asensi, que és doctor en medicina. El darrer va manifestar el plaer que representa per a l’IEC presentar una personalitat que gaudeix d’una biografia i una bibliografia d’aquesta magnitud: «Amb tot el bagatge intel·lectual de Barona no podem fer més que expressar la nostra satisfacció per donar-li la benvinguda».
Barona va lamentar no poder celebrar l’acte a la Casa de Convalescència a causa de les circumstàncies actuals. És per això que, com a historiador de la salut pública, va creure convenient orientar el parlament com una reflexió al voltant del significat històric de les epidèmies i dels sistemes de salut.
El discurs, titulat Alerta sanitària i sistema de salut: lliçons de la història, va començar amb una crítica a les privatitzacions del sistema sanitari: «La història ens ha de servir d’antídot contra la mercantilització de la salut». Segons el nou membre de la SECCB, l’element central en la gestió d’una pandèmia és l’eficiència del sistema de salut. La crisi econòmica del 2008 va fer que molts governs portessin a terme polítiques d’austeritat per al sistema sanitari públic: «La pandèmia ens ha indicat que va ser una estratègia equivocada, perquè va fer més vulnerable el sistema en situacions de gran excés, com l’actual».
A banda d’això, l’historiador també va afirmar que la COVID-19 no és aliena a la crisi ecosistèmica que estem vivint: «Caldria preguntar-se si el coronavirus és la causa de la malaltia o és l’efecte d’un ecosistema malalt i d’una societat malaltissa». De fet, una de les idees centrals del discurs va ser la urgència d’establir programes de salut globals per a aturar el deteriorament del planeta: «La vacuna és imprescindible, però no suficient». Segons el professor, les migracions, la pobresa i la desigualtat extrema entre diverses regions del planeta són alguns dels factors clau per a entendre l’evolució de la pandèmia.
Consegüentment, Barona va acabar el seu parlament ressaltant la rellevància d’una bona gestió dels recursos dels quals disposem: «El terratrèmol ocasionat per la pandèmia hauria de servir per a educar la ciutadania a fer un ús més racional dels recursos». |