El primer dimarts de juliol es va celebrar la 7th Open International Conference of the Network for the Study of Archaic and Classical Greek Song, organitzada conjuntament per la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte partia de les preguntes: quin tipus d’entitat tenia el poeta del món clàssic grec? Era semblant a un poeta modern, una veu individual, o algú que havia rebut el seu do d’un déu i que era una mena d’oracle o sacerdot? L’objectiu de la trobada va ser aprofundir en la canviant i complexa figura del poeta a la Grècia clàssica.
El dimecres 5 de juliol, la Secció de Biologia Evolutiva de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va organitzar la XXII Jornada de Biologia Evolutiva. L’acte va comptar amb la participació de Nick Barton, de l’Institut de Ciència i Tecnologia d’Àustria (IST Austria), entre altres participants.
El dia 10 de juliol, la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i l’Institut Menorquí d’Estudis van organitzar la presentació dels volums I i II de l’Obra científica, de Pasqual Calbó i Caldés, exponent del cosmopolitisme de la Menorca il·lustrada. Durant l’acte van intervenir Marta Jordi Taltavull, coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i autora del llibre; Santiago Vallmitjana, catedràtic de la Universitat de Barcelona i autor del llibre; Antoni Roca Rosell, membre de l’IEC i coordinador de l’edició, i M. Rosa Massa Esteve, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya.
El dijous 13 de juliol i el divendres 14 de juliol es va celebrar el VIII Congrés Català Internacional de Sociologia: «Construint equitat i futurs sostenibles», organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC. La trobada, que es va celebrar a l’Institut i a la Universitat de Barcelona, va plantejar el vincle entre la construcció activa d’equitat i el respecte vers la diversitat social i cultural i la biodiversitat. També va relacionar aquests conceptes amb el desenvolupament de teories, recerques i pràctiques socials que promoguin la creació d’alternatives de futurs més sostenibles, més saludables i que generin més espai per a la llibertat, la felicitat individual, el benestar col·lectiu i la democràcia. En la mateixa setmana d’aquest congrés, el 12 de juliol, va tenir lloc el 6è Congrés de Joves en Sociologia, organitzat també per la filial de l’IEC. En aquest cas es va celebrar la Universitat de Barcelona.
|