En el primer concert, Bernat Prat al violí, Oriol Prat al violoncel i Albert Guinovart al piano van fer un recorregut per la música que va acompanyar sempre Einstein en la seva activitat intel·lectual. Format en un ambient familiar de jueus no ortodoxos, compaginava les lectures filosòfiques de Schopenhauer amb les lliçons musicals de la seva mare. Amb sis anys, ella mateixa, que era pianista, li va organitzar les primeres classes de violí. Als tretze anys va descobrir les sonates per a violí de Mozart i, a partir d’aleshores, la música es va convertir en una de les seves passions. De fet, afirmava que, si no hagués estat científic, hauria estat músic. «La vida sense música és inconcebible per a mi», deia, «visc els meus somnis en la música, veig la vida en imatges de música».
El científic celebrava concerts a casa seva en què ell mateix interpretava la part del violí, amb peces de Mozart, Schubert i Beethoven. El fet que s’hagin conservat el piano i les partitures d’aquelles sessions casolanes, ha inspirat i ajudat a crear el programa d’aquest primer concert del cicle.
El segon concert va ser a càrrec de la Cobla Marinada. Dirigida actualment per Marc Timón, la primera part del programa va incloure un monogràfic amb les sardanes de Robert de la Riba. El repertori també va incorporar Juny, de Juli Garreta, en commemoració del concert que va oferir la Cobla Barcelona a Einstein, el 28 de febrer de 1923, a Barcelona.
El darrer concert està dedicat als cants de Carles Riba, al seu entorn i la seva petja, amb música de Rafael Subirachs. Les interpretacions seran a càrrec de la mezzosoprano Montserrat Bertral i el Cor Madrigal, sota la direcció de Pere Lluís Biosca. La primera i tercera part del concert estan dedicades a l’obra Cants de la partença, l’absència i el retorn. La segona part proposa diverses obres de poetes i compositors d’un segle ençà.
Més informació i entrades aquí. |