La presidenta Cabré va detallar algunes de les darreres iniciatives que s’han pres des de l’IEC, que exerceix d’acadèmia de la llengua catalana i de centre d’estudis de recerca en totes les matèries del saber.
L’Institut va participar en la primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua (PNLL) el febrer del 2022, en què es va presentar l’informe «Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana», un document acadèmic coordinat per Miquel Àngel Pradilla i Isidor Marí, membres de l’IEC, en què també van participar Maria Corominas, vicepresidenta de l’IEC, i experts de diferents universitats. El document va servir de base per al procés participatiu entorn el PNLL i que es van presentar el mes d’octubre del 2022.
La unitat del català és un dels reptes que s’han plantejat en els darrers mesos en el marc del Pacte, i en aquest sentit està treballant ja la Secció Filològica de l’IEC, que ha iniciat el procés d’elaboració del nou diccionari de la institució, una nova eina de consulta que s’hauria de bastir en col·laboració amb el País Valencià, les Illes Balears i Andorra i que té com a objectiu convertir-se en el diccionari pancatalà de referència.
La situació del català en l’àmbit científic és un altre dels eixos que s’estan abordant des de l’IEC, en una estratègia comuna amb les universitats vinculades a la Xarxa Vives, que es va iniciar el passat 31 de març amb una primera reunió de treball. En aquesta mateixa línia s’ha de situar la participació de l’Institut en el Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya.
Entre les accions dutes a terme aquest any també destaca el protocol signat el passat mes de març amb les Illes Balears per col·laborar en la promoció del coneixement de la llengua catalana i el patrimoni cultural.
|