Número 281
juliol 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Rosa M. Badia, Salvador Pané i Carme Barceló, nous membres de l’IEC

Rosa M. Badia i Sala i Salvador Pané i Vidal van ser escollits en el Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) del mes de juliol com a nous membres de la Secció de Ciències i Tecnologia. Carme Barceló i Torres s’ha incorporat a la Secció Històrico-Arqueològica.

 

Rosa M. Badia i Sala és llicenciada en informàtica (1989) i doctora en informàtica (1994) per la Universitat Politècnica de Catalunya. És la cap del grup de recerca en fluxos de treball i computació distribuïda del Barcelona Supercomputing Center (BSC). La seva recerca s’ha centrat en els models de programació paral·lels per a computació distribuïda. El grup de recerca contribueix amb l’entorn PyCOMPSs/COMPSs, una eina de programació paral·lela i distribuïda basada en tasques, i la seva aplicació a fluxos de treball heterogenis que combinen computació d’altes prestacions, anàlisi de dades i intel·ligència artificial. Sota el lideratge de Badia, el grup ha participat en quaranta-un projectes europeus i ha estat investigadora principal en quatre d’ells. També ha estat investigadora principal en vint-i-quatre projectes nacionals. Actualment és la investigadora principal del projecte EuroHPC JU eFlows4HPC. El seu grup ha participat en contractes amb Fujitsu, IBM i Intel, i ha estat reconegut com a grup de recerca consolidat per la SGR. Les solucions del programari de Badia permeten nous descobriments en ciències en àrees tals com la genètica o l’astronomia. Va rebre l’Euro-Par Achievement Award 2019, el premi DonaTIC de la Generalitat de Catalunya en la categoria acadèmia/investigador l’any 2019, i l’ACM HPDC Achievement Award el 2021 per les seves contribucions en l’àrea de computació distribuïda i pel seu lideratge de la comunitat de recerca. El 2022 ha estat nomenada investigadora distingida per l’Association for Computing Machinery (ACM). Actualment presideix el Consell Europeu de l’ACM.



Salvador Pané i Vidal (Barcelona, 1980) és actualment professor de materials per a la robòtica a l’Institut de Robòtica i Sistemes Intel·ligents (IRIS) i codirector del Laboratori de Robòtica Multiescala (Multi-Scale Robotics Lab) a l’Escola Politècnica Federal de Zúric (ETH Zúric). Va obtenir la llicenciatura (2003), el mestratge (2004) i el doctorat en química (2008) per la Universitat de Barcelona en el camp de l’electrodeposició de compostos magnètics i aliatges magnetoresistius. És autor de més de cent noranta articles en revistes internacionals revisades per parells i llibres de divulgació científica. La línia actual d’investigació del doctor Pané se centra en l’aplicació de la química de materials i l’electrodeposició en robòtica, microrobòtica i nanoescales. En el camp de la microrobòtica i nanorobòtica, s’ha centrat principalment en la miniaturització de materials magnètics i en el desenvolupament i integració de polímers intel·ligents per a l’administració localitzada de fàrmacs i l’electroestimulació cel·lular. Se li van concedir les prestigioses beques Starting Grant (2013), Consolidator Grant (2017) i Proof-of-Concept Grant (2019) del Consell Europeu de Recerca. El 2019, el doctor Pané va ser guardonat amb el premi Big-on-Small a la Conferència Internacional de Manipulació, Automatització i Robòtica a Petita Escala (MARSS). Del 2015 al 2019, va ser el president de l’acció COST «e-MINDs», que va reunir més de quaranta participants acadèmics i industrials europeus relacionats amb les àrees de l’electrodeposició i la corrosió en dispositius miniaturitzats. Representa Suïssa a l’Acadèmia Europea de Tecnologia de Superfícies (EAST). També és cofundador de les empreses Magnes AG i Oxyle AG.



Carme Barceló i Torres (1949) és doctora en filologia semítica i catedràtica d’estudis àrabs i islàmics a la Universitat de València, en la qual ha exercit de degana (1985-1986). Des del curs 2020-2021 és professora honorària d’aquesta universitat. Compta amb dos-cents quaranta-dos treballs publicats en diversos camps: història medieval i moderna de la societat islàmica peninsular, toponomàstica àrab medieval i islàmica, edició de textos dialectals àrabs, i epigrafia àrab, el camp on ha treballat més i en què ha esdevingut una reconeguda experta. Entre els títols publicats es compten, entre molts altres, La Vilavella, un llibre escrit amb Concepción Domingo i Joan A. Vicent. El treball Toponímia aràbiga del País Valencià. Alqueries i castells fou guardonat el 1982 a la segona edició del Premi d’Assaig Vicent Boix de l’Ajuntament de Xàtiva. De l’any 2011 és el recull d’estudis sobre toponímia àrab: Àrab i català. Contactes i contrastos. Pel que fa a l’edició de textos, destaca l’edició, amb Anna Labarta, de cent seixanta-vuit poemes en àrab dialectal localitzats, primer i únic corpus de poesia àrab composta per autors araboparlants valencians dels segles XV i XVI publicat fins ara (2016). És autora de més de cent informes emesos a petició de museus i d’altres institucions entre les quals hi ha la Generalitat de Catalunya, sobre tota classe d’inscripcions gravades al llarg del període islàmic peninsular. Membre del Consell General de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, també ha estat membre de la Junta Rectora del Patronat Especial Sud-Nord, Solidaritat i Cultura de la Fundació General de la Universitat de València i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Notícies

* L’IEC publica un nou diccionari en línia, amb els mots essencials de la llengua comuna i amb orientacions d’ús

* El cicle Música al claustre de l’IEC ret homenatge a la passió musical d’Einstein

* Maria Josep Cuenca aposta per una política comunicativa positiva per a prestigiar el català

* El Govern de la Generalitat enforteix els vincles i la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans

* La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, es reuneix amb la presidenta del Parlament, Anna Erra

* Aquest setembre, butlletí renovat

* Josep Vallverdú rep la Medalla Centenària de la Generalitat el dia del seu aniversari

* Rosa M. Badia, Salvador Pané i Carme Barceló, nous membres de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de la historiadora Núria Sales i Folch

* La Societat Catalana de Biologia celebra la vuitena edició de la Nit de la Biologia

* El VI Congrés Internacional de Recerca en Comunicació de la SCC ret homenatge al realitzador Sergi Schaaff

* Gaia: la revolució del segle XXI a l’astronomia, discurs de presentació de Carme Jordi Nebot

* La Societat Catalana de Sociolingüística ret homenatge a Joan A. Argenter en la primera edició de Trajectòries Reeixides

* Segon any del pòdcast de l’IEC, una celebració de les dones de l’Institut

* El món clàssic grec, les claus de l’evolució i el futur de la mobilitat, protagonistes de les activitats de juliol

* L’IEC felicita Salvador Alegret, Carlota Solé i Dolors Bramon, entre altres


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa