Número 281
juliol 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana de Biologia celebra la vuitena edició de la Nit de la Biologia

La Societat Catalana de Biologia va entregar el dimarts 11 de juliol els Premis SCB per a reconèixer els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques l’any 2022

El claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir el dimarts 11 de juliol  la 8a Nit de la Biologia, l’acte de lliurament dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC. L’acte va ser conduït pel meteoròleg Tomàs Molina i presidit per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Marc Martí-Renom, president de la SCB; Joaquim Nin, secretari general del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i Anna Bröll, cap del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

 

 

Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en les sis categories ja conegudes, les quals cobreixen diferents etapes i aspectes de la trajectòria científica, des d’estudiants de batxillerat fins a investigadors reconeguts, passant per emprenedoria i divulgació. Enguany, a més a més, la SCB va estrenar una setena categoria, el Premi SCB Mercè Durfort al millor treball de final de grau en ciències biològiques, un nou premi enfocat a estudiants universitaris que just han acabat la carrera. Amb aquest premi es vol retre honor a Mercè Durfort, vicepresidenta primera de la societat de l’any 1981 a l’any 1985 i sòcia d’honor des del 2014, que va morir l’any passat.

 

La guanyadora del Premi SCB a la Trajectòria Professional Leandre Cervera, va ser Pura Muñoz Cánoves, investigadora principal a Altos Lab a San Diego. La seva recerca innovadora i de qualitat és reconeguda internacionalment per les contribucions importants en els camps de la regeneració del múscul esquelètic en fisiologia i patologia, particularment en el context de la inflamació i la fibrosi. Un dels seus descobriments més rellevants va ser demostrar per primera vegada que les cèl·lules mare adultes necessiten l’autofàgia per a mantenir l’homeòstasi i funcionalitat correcta. Actualment, la seva recerca està més centrada en l’àrea de l’envelliment, amb l’objectiu d’entendre com envelleixen les cèl·lules mare i els teixits musculars, alhora que estudia també com combatre el declivi funcional associat a l’edat.

 

 

 

 

El Premi SCB a un Article Científic es va atorgar a Adrià Cañellas, investigador a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i a l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona, pel treball Metastatic recurrence in colorectal cancer arises from residual EMP1+ cells, el qual identifica per primer cop quin és el grup de cèl·lules tumorals responsable de les recaigudes en el càncer de còlon i com es comporta.

 

El Premi SCB al Jove Investigador/a es va concedir a Oriol Pich, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra, per la tesi doctoral The role of mutational processes in the evolution of somatic tissues and malignancy, en què es descriu la generació i selecció de mutacions als teixits i òrgans, relacionant-les amb els gens de reparació del dany al DNA, l’estructura de la cromatina i l’evolució del genoma dels eucariotes.

 

El Premi SCB Mercè Durfort al Treball de Final de Grau, estrenat enguany, va premiar tres treballs. El primer premi va ser per a Mireia Rico, estudiant del grau de biotecnologia a la Universitat de Barcelona (UB), pel treball Effect of matrigel on targeting 3D bladder cancer spheroids with urease-powered nanomotors, en què es descriu l’impacte del matrigel en l’estudi del càncer de bufeta, utilitzant esferoides amb nanomotors com a model tridimensional del cultiu cel·lular. El segon es va concedir a Laura Martí, estudiant del grau de bioquímica a la UB, pel treball Expressió i caracterització funcional d’heteròmers del receptor dopaminèrgic D3 amb el receptor MOR per al tractament del dolor, i el tercer premi el va rebre Júlia Gras, estudiant del grau de ciències biomèdiques a la UB, pel treball Characterising senescence markers and BTK inhibition in aged heart tissue.

 

El Premi SCB a un Treball de Recerca de Batxillerat es va atorgar a Berta Feliu, de l’Escola Frederic Mistral - Tècnic Eulàlia de Barcelona, pel treball De la resistència als antibiòtics en enterobacteris del carrer, en el qual estudia la presència de bacteris a diferents indrets de la ciutat i n’analitza la resistència a antibiòtics. Es van concedir dos accèssits a Júlia Munté i Lucia Rodero, de l’Institut Quatre Cantons del Poblenou de Barcelona, pels treballs Existeix una relació entre les fases del cicle menstrual i el rendiment en l’entrenament d’atletes d’elit? i Canvis histològics i moleculars associats a processos inflamatoris crònics de la mucosa intestinal, respectivament.

 


El Premi SCB a la Divulgació va ser ex aequo per a Carla Molins per l’exposició «El viatge de la vida, els blocs que ens fan ser nosaltres: A G T C», una experiència interactiva per a conèixer la complexitat i la bellesa del DNA; i per a Cèlia Ventura pel projecte Soc Tastaolletes, en què utilitza diferents canals digitals per a apropar la ciència al públic general d’una manera senzilla i amb humor.

 

El guardonat del Premi SCB a una Start-up va ser Oriol Iborra per l’empresa derivada NIMBLE Diagnostics, que està desenvolupant una tecnologia basada en microones per a monitorar els stents implantats en pacients amb patologies cardiovasculars i així poder identificar possibles problemes cardíacs d’una manera no invasiva, ràpida i fàcil.

 

Va tancar la 8a Nit de la Biologia l’actuació Cèl·lules i bombolles, de Pep Bou, un espectacle on la bellesa visual es juxtaposa amb la qualitat tècnica en l’art de fer bombolles i el domini dels elements químics i físics que formen part d’aquest món, i que parteix de la simplicitat visual per a mostrar conceptes tan complexos com són l’origen de les coses, el comportament d’allò que ens envolta i el fet efímer de la nostra existència.

 

 


 

Notícies

* L’IEC publica un nou diccionari en línia, amb els mots essencials de la llengua comuna i amb orientacions d’ús

* El cicle Música al claustre de l’IEC ret homenatge a la passió musical d’Einstein

* Maria Josep Cuenca aposta per una política comunicativa positiva per a prestigiar el català

* El Govern de la Generalitat enforteix els vincles i la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans

* La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, es reuneix amb la presidenta del Parlament, Anna Erra

* Aquest setembre, butlletí renovat

* Josep Vallverdú rep la Medalla Centenària de la Generalitat el dia del seu aniversari

* Rosa M. Badia, Salvador Pané i Carme Barceló, nous membres de l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de la historiadora Núria Sales i Folch

* La Societat Catalana de Biologia celebra la vuitena edició de la Nit de la Biologia

* El VI Congrés Internacional de Recerca en Comunicació de la SCC ret homenatge al realitzador Sergi Schaaff

* Gaia: la revolució del segle XXI a l’astronomia, discurs de presentació de Carme Jordi Nebot

* La Societat Catalana de Sociolingüística ret homenatge a Joan A. Argenter en la primera edició de Trajectòries Reeixides

* Segon any del pòdcast de l’IEC, una celebració de les dones de l’Institut

* El món clàssic grec, les claus de l’evolució i el futur de la mobilitat, protagonistes de les activitats de juliol

* L’IEC felicita Salvador Alegret, Carlota Solé i Dolors Bramon, entre altres


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa