L’antropòleg i professor de la UV Albert Moncusí Ferré va titular el seu discurs Etnicitats i sociabilitats: claus per comprendre els mons contemporanis a partir de l’enfocament etnogràfic d’un lloc (els Orriols, València).
Primerament, va presentar el barri dels Orriols per parlar, després, de les etnicitats i les sociabilitats: comprendre aquests dos conceptes «des de l’enfocament etnogràfic, en un lloc particular com els Orriols, contribueix a la comprensió dels mons contemporanis. Allà i arreu, les etnicitats poden comportar un caràcter ancestral recolzat sobre sociabilitats que no són alienes al poder sobre les pràctiques i les representacions socials per part de qui es relaciona des de certa posició».
Moncusí va concloure el discurs afegint que «cal redefinir la relació entre etnografia i llocs per caminar envers una pràctica etnogràfica centrada en contextos». Va explicar-ho més detalladament: «Es tracta d’abastar diferents marcs locals que constitueixen el context de pràctiques, seguint les trajectòries i els projectes dels subjectes, i els processos que experimenten. I tot plegat sense oblidar dinàmiques de poder i accions institucionals, interaccions i posicions socials i valors, coneixements i creences culturals que fonamenten la construcció dels límits de mons concrets compartits i les dinàmiques d’inclusió i d’exclusió que en condicionen la participació».
Anicet R. Blanch i Gisbert va titular el seu discurs La qualitat microbiològica de l’aigua i la seva contribució al benestar social, una presentació que va iniciar parlant de les contribucions determinants de la ciència per a una nova societat basada en el coneixement.
Entre les contribucions rellevants de la ciència, Blanch va destacar «el descobriment, la disponibilitat i l’accés extensiu dels antibiòtics; el disseny de vacunes contra malalties infeccioses, conjuntament amb els plans nacionals i internacionals de vacunació, i la disponibilitat d’aigua potable per al consum humà i el sanejament de les aigües residuals».
Alhora, Blanch va remarcar la importància dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). També va comparar els percentatges de la cobertura global dels serveis d’aigua potable, sanejament i higiene en el període 2015-2020 i va afegir-hi una gràfica de l’acceleració necessària per a assolir els objectius de l’any 2030.
Finalment, i després de comentar amb detall la transició epidemiològica i el desenvolupament del benestar facilitats per la gestió de les malalties infeccioses transmeses per l’aigua, els agents causals de les malalties infeccioses de tipus fecal-oral de transmissió per l’aigua o una breu història dels indicadors microbians proposats per al control d’aquestes malalties, va acabar la intervenció exposant els reptes i les perspectives de futur.
El discurs complet d’Albert Moncusí està disponible al Portal de Publicacions de l’IEC.
El discurs complet d’Anicet R. Blach es pot veure al compte de YouTube de l’IEC. |