Número 276
febrer 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Albert Moncusí i Anicet R. Blanch ofereixen els seus discursos de recepció com a membres numeraris de l'IEC

El 16 de febrer, Albert Moncusí Ferré va pronunciar, a l’edifici històric de la Universitat de València (UV), el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). D’altra banda, Anicet R. Blanch i Gisbert va impartir el seu discurs com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC el passat dilluns 20 de febrer.

L’antropòleg i professor de la UV Albert Moncusí Ferré va titular el seu discurs Etnicitats i sociabilitats: claus per comprendre els mons contemporanis a partir de l’enfocament etnogràfic d’un lloc (els Orriols, València).

Primerament, va presentar el barri dels Orriols per parlar, després, de les etnicitats i les sociabilitats: comprendre aquests dos conceptes «des de l’enfocament etnogràfic, en un lloc particular com els Orriols, contribueix a la comprensió dels mons contemporanis. Allà i arreu, les etnicitats poden comportar un caràcter ancestral recolzat sobre sociabilitats que no són alienes al poder sobre les pràctiques i les representacions socials per part de qui es relaciona des de certa posició».

Moncusí va concloure el discurs afegint que «cal redefinir la relació entre etnografia i llocs per caminar envers una pràctica etnogràfica centrada en contextos». Va explicar-ho més detalladament: «Es tracta d’abastar diferents marcs locals que constitueixen el context de pràctiques, seguint les trajectòries i els projectes dels subjectes, i els processos que experimenten. I tot plegat sense oblidar dinàmiques de poder i accions institucionals, interaccions i posicions socials i valors, coneixements i creences culturals que fonamenten la construcció dels límits de mons concrets compartits i les dinàmiques d’inclusió i d’exclusió que en condicionen la participació».

Anicet R. Blanch i Gisbert va titular el seu discurs La qualitat microbiològica de l’aigua i la seva contribució al benestar social, una presentació que va iniciar parlant de les contribucions determinants de la ciència per a una nova societat basada en el coneixement.

Entre les contribucions rellevants de la ciència, Blanch va destacar «el descobriment, la disponibilitat i l’accés extensiu dels antibiòtics; el disseny de vacunes contra malalties infeccioses, conjuntament amb els plans nacionals i internacionals de vacunació, i la disponibilitat d’aigua potable per al consum humà i el sanejament de les aigües residuals».

Alhora, Blanch va remarcar la importància dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). També va comparar els percentatges de la cobertura global dels serveis d’aigua potable, sanejament i higiene en el període 2015-2020 i va afegir-hi una gràfica de l’acceleració necessària per a assolir els objectius de l’any 2030.

Finalment, i després de comentar amb detall la transició epidemiològica i el desenvolupament del benestar facilitats per la gestió de les malalties infeccioses transmeses per l’aigua, els agents causals de les malalties infeccioses de tipus fecal-oral de transmissió per l’aigua o una breu història dels indicadors microbians proposats per al control d’aquestes malalties, va acabar la intervenció exposant els reptes i les perspectives de futur.

El discurs complet d’Albert Moncusí està disponible al Portal de Publicacions de l’IEC.

El discurs complet d’Anicet R. Blach es pot veure al compte de YouTube de l’IEC.

Notícies

* Teresa Cabré: «El 2023 reforçarem i modernitzarem l'estructura de l'IEC»

* «El context postbèl·lic i el fet de ser alemany van contribuir a la fama d’Einstein», afirma Roca Rosell

* L’IEC acull la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

* La influència de la ciència en la política i la reproducció assistida, dos dels principals temes de la Biennal Ciutat i Ciència a l’IEC

* L’Optimot ha atès més de vuitanta mil consultes lingüístiques en els seus quinze anys d’història

* L'IEC participa en l'obertura institucional de l'Any Josep Vallverdú

* Jordi Pujol, a l’IEC: «Per a Catalunya, la llengua és un fet decisiu, que, en aquests moments, torna a estar en perill greu»

* Ja es poden fer consultes avançades al Diccionari català-valencià-balear

* Albert Moncusí i Anicet R. Blanch ofereixen els seus discursos de recepció com a membres numeraris de l'IEC

* La Universitat de Lleida organitza, amb la col·laboració de l’IEC, l’homenatge In memoriam Joan Julià-Muné (1950-2020)

* La Institució Catalana d’Història Natural premia una recerca sobre la Costa Brava

* Mor Joan Girbau i Badó, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull l’acte de cloenda de XIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Prop d’un centenar de científiques es troben a l’IEC per teixir noves complicitats

* La Institució Catalana d’Història Natural convoca un ajut a la recerca dedicat a la doctora Mercè Durfort

* El Ple de l’IEC reconeix Sebastià Alzamora, Jaume Casals i Joan-Francesc Mira


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa