Aquest any la Biennal explora el fet de viure i posa el focus en aquella ciència que observa les relacions de la nostra espècie amb l’entorn natural, humà i digital. Les ciutats, on avui viu la major part de la població, apareixen com l’escenari preferent.
A l’IEC, la Biennal hi va arribar dimecres 22 de febrer, amb dues taules rodones i un diàleg en què es va parlar sobre diversos projectes de ciència ciutadana i de com aquests influeixen en les polítiques sobre, per exemple, el soroll a les ciutats o l’atenció en salut mental.
La primera taula, moderada per Rebeca Ribas, va comptar amb Maria Elizondo, Raúl Martínez, Laura Saladrich i Txeli Segué. Tot seguit es va fer una altra taula amb Rosa Arias, Frederic Bartumeus, Mohammad Gharesifard i Isabelle Bonhoure, que va moderar Jaume Puigpinós. Va tancar la jornada un diàleg amb Muki Haklay i Lea Shanley, moderat per Josep Perelló, un dels comissaris de la Biennal.
Dijous 23 de febrer es van oferir dues converses: «Investigar la complexitat del món», amb Marta Sales i Mariàngeles Serrano, moderada pel periodista científic Michele Catanzaro, i «Els meravellosos moviments dels estols d’estornells», amb Stefania Melillo i Xavi Bou, moderada també per Catanzaro.
Divendres es va fer el debat «Reproducció assistida: mirades des de l’ètica, la ciència i la demografia», amb Anna Veiga, Mariona Lozano i Begoña Román, amb la moderació de la periodista Cristina Sáez. La taula rodona «The Green Divide - Històries d’activisme i justícia ambiental», amb Alberto Bougleux, Vivian Satterfield, Dominic Moulden i Noemy Rodríguez i moderada per la investigadora Isabelle Anguelovski, va tancar la jornada.
Dissabte el programa va incloure dues conferències: «Els residus electrònics a les ciutats», a càrrec de Laura Talens, i «Mallerengues de ciutat i de bosc: com els ocells s’adapten al medi urbà», a càrrec de Joan Carles Senar.
La participació de l’IEC en la Biennal es va completar amb la instal·lació artística permanent Ornitographies: bellesa i complexitat amagada en el vol dels ocells, una obra del fotògraf Xavi Bou, que es va poder veure durant els sis dies que va durar el certamen.
El programa de la Biennal Ciutat i Ciència es va desplegar en un total de deu espais de la ciutat, entre els quals hi ha el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Residència d’Investigadors del CSIC i la Biblioteca de Catalunya.
Els comissaris d’aquest any han estat Helen Cole, investigadora principal a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals; Josep Perelló, catedràtic al Departament de Física de Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona, i Lluís Nacenta, comissari, escriptor, músic i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència. |