Número 274
Desembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El Ple de l’IEC felicita els membres de l’Institut que han rebut guardons i reconeixements

El passat dimecres 21 de desembre, el Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va fer una menció especial als membres de la institució que darrerament han rebut algun guardó o reconeixement per la seva tasca. Gairebé una vintena de persones expertes en diverses àrees del coneixement han recollit premis, han obtingut algun càrrec de responsabilitat o han estat homenatjades. El Ple també va recordar el Premi Pompeu Fabra atorgat al portal de recursos lingüístics de l’Institut i va donar la benvinguda a les noves presidències de les societats filials.

 

La llista següent inclou tots els reconeixements:


•    Montserrat Aguadé i Porres, membre emèrita de la Secció de Ciències Biològiques, va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Científic de l’Ajuntament de Barcelona per la seva trajectòria científica, la seva dedicació acadèmica i el seu compromís social.


•    Sebastià Alzamora Martín, membre de la Secció Filològica, ha estat nomenat finalista de la sisena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any per la seva obra Ràbia, editada per Proa. El guanyador del Premi es donarà a conèixer el proper 26 de gener.


•    Josep Amat i Girbau, membre emèrit de la Secció de Ciències i Tecnologia, va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Girona el dia 15 de desembre com a reconeixement de la seva excel·lència en l’àmbit de la robòtica aplicada a la millora de la qualitat de vida.


•    Damià Barceló i Cullerés, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, ha estat reconegut com el quart investigador més influent de l’Estat espanyol i el 419è del món segons el rànquing internacional Research.com. Així mateix, ha estat destacat com un dels investigadors principals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que tenen més perfils a Google Scholar.


•    Jaume Bertranpetit i Busquets i Jordi Camí Morell, membres emèrits de la Secció de Ciències Biològiques, i Andreu Mas-Colell, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, han estat inclosos en l’edició del 2022 del Ranking of the World Scientist: World’s Top 2 % Scientists, publicat per la Universitat de Stanford (EUA).


•    August Bover Font, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser guardonat amb el premi Ploma d’Or per la seva trajectòria com a filòleg i escriptor, en el marc de la 25a Nit de Premis de Sitges, el dia 24 de novembre.


•    Alícia Casals i Gelpí ha estat escollida presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC per segon mandat consecutiu. Integren el nou equip Antoni Roca Rosell, Ferran Sagarra i Trias i Rosa M. Poch Claret.


•    Bonaventura Clotet Sala i Manuel Esteller Badosa, membres de la Secció de Ciències Biològiques, han estat inclosos en el rànquing dels científics amb més impacte en la salut mundial, segons l’última actualització de la base de dades Scopus, d’Elsevier.


•    Eulàlia Duran i Grau, membre emèrita de la Secció Històrico-Arqueològica, va rebre el Premi Gabriel Alomar, concedit per la Junta Directiva de l’Obra Cultural Balear, per les actuacions de difusió de la catalanitat de les Illes Balears, en el marc de la Nit de la Cultura 2022, el dia 17 de desembre.


•    Francesc Xavier Grau i Vidal, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia, va ser nomenat president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, que depèn del Departament de Recerca i Universitats, per part de la Generalitat de Catalunya.


•    Josep Laporte i Salas, que fou membre de la Secció de Ciències Biològiques i president de l’IEC (2002-2005), va ser homenatjat per les acadèmies amb motiu del centenari del seu naixement en un acte organitzat el dia 29 de novembre per l’IEC i la Reial Acadèmia de Medicina.


•    Josep Peñuelas i Reixach, membre de la Secció de Ciències Biològiques, ha estat inclòs a la llista Highly Cited Researchers (HCR) 2022, elaborada per la plataforma Web of Science Group, de Clarivate Analytics, que reuneix els científics més influents del món.


•    Josep Piera Rubio, membre emèrit de la Secció Filològica, va rebre el Premi Lluís Guarner 2021 de la Generalitat Valenciana el dia 22 de novembre, pels seus mèrits professionals en l’àmbit de la cultura valenciana, la seva faceta d’activista cultural i social i el seu compromís amb la llengua i la cultura.


•    Carlota Solé i Puig, membre emèrita de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, va ser guardonada amb el Premi Amic dels Amics, en el marc de la festa anual dels Amics UAB, el dia 24 de novembre. Aquest premi reconeix les persones que han tingut trajectòries destacades en relació amb la Universitat i la societat.


•    Josep M. Tabernero Caturla, membre de la Secció de Ciències Biològiques, va ser reconegut com a Médico del Año en el marc dels premis ABC Salud, atorgats pel diari ABC de Madrid, per la seva labor clínica i investigadora sobre el càncer.


•    Joan Veny i Clar, membre emèrit de la Secció Filològica, va ser homenatjat el dia 23 de novembre a Can Alcover per part de l’Obra Cultural Balear, l’IEC, el Grup de Recerca en Sociolingüística de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, en reconeixement de la seva brillant trajectòria com a lingüista i dialectòleg.
Així mateix, Joan Veny va ser homenatjat per l’IEC en la presentació del seu nou llibre, Història lingüística dels nostres peixos, que es va fer a l’Aquàrium de Barcelona el dia 30 de novembre.
Joan Veny va ser homenatjat, també, per la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, el dia 13 de desembre, amb motiu del seu norantè aniversari i la publicació del seu llibre Memòries d’un filòleg norantí.


•    Josep Vigo i Bonada, membre emèrit de la Secció de Ciències Biològiques, va ser nomenat fill predilecte de Ribes de Freser el dia 3 de desembre.


•    El portal de recursos lingüístics de l’IEC va ser guardonat el dia 19 de desembre amb el Premi Pompeu Fabra 2022 en la categoria de comunicació i noves tecnologies, atorgat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Finalment, la presidenta de l’IEC també va donar la benvinguda al Ple als nous presidents i presidentes de les societats filials: M. del Carmen Agulló Díaz, de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana; Montserrat Alsina Aubach, de la Societat Catalana de Matemàtiques; Núria Ferrer Anglada, de la Societat Catalana de Física i Joan Francesc Fondevila Gascón, de la Societat Catalana de Comunicació.

 

Notícies

* El Nomenclàtor mundial, que inclou 8.500 topònims d’arreu del món, ja es pot consultar en línia

* L’IEC estudia noves vies de col·laboració amb acadèmies europees de la Mediterrània

* Birra, elegit neologisme de l’any 2022, i salut mental en segon lloc

* Josep Serentill, president de la Societat Catalana de Pedagogia: «La qualitat educativa passa per una escola inclusiva, equitativa i ètica»

* El portal de recursos lingüístics de l’IEC, guardonat en la novena edició dels Premis Pompeu Fabra de la Generalitat de Catalunya

* L’IEC acull un seminari sobre recerca en vies romanes

* La magistrada Àngels Vivas participa en un acte de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics

* L’Associació Catalana de Sociologia debat sobre el potencial i els riscos de la intel·ligència artificial

* Nous episodis del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC

* Discurs de presentació del científic Albert Folc i Folch com a nou membre corresponent

* La Secció de Ciències i Tecnologia i tres societats filials de l’IEC renoven els seus òrgans de govern

* El Ple de l’IEC felicita els membres de l’Institut que han rebut guardons i reconeixements

* La Societat Catalana de Química ret homenatge al Premi Nobel d’enguany d’aquesta àrea científica

* Experts en diferents àmbits del desenvolupament sostenible dialoguen a l’IEC sobre l’assoliment dels ODS

* La Societat Catalana d’Economia lliura el Premi Ferran Armengol i Tubau 2022

* La presentació del llibre El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes, de Jordi Font-Agustí, omple la Sala Pi i Sunyer de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans i la Institució Francesc de Borja Moll signen un conveni de col·laboració


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa