Experts internacionals en l’estudi de les vies romanes es van reunir els dies 24 i 25 de novembre a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El seminari es va centrar, d’una banda, en les relacions entre les vies de transport i l’economia en el món romà i, de l’altra, en les metodologies i les plataformes informàtiques de cartografia més adients per a aquest àmbit de recerca.
El debat va girar entorn de la modelització per ordinador de vies i xarxes de moviment en arqueologia, que constitueix un àmbit en què es considera fonamental seguir treballant tant en la integració d’enfocaments com en els fonaments teòrics dels models del moviment antic.
El seminari s’inscriu en el marc de tres projectes arqueològics —VIATOR-E (Universitat Autònoma de Barcelona), MINERVA (Universitat d’Aarhus) i TIR-FOR (Institut d’Estudis Catalans)— que treballen en col·laboració. Els participants van proposar funcionar com un clúster obert de treball, compartint les dades de cada recerca. També van reflexionar sobre la necessitat de promoure la ciència oberta.
Els organitzadors del seminari van ser Tom Brughmans (Universitat d’Aarhus), Adam Pažout (Universitat d’Aarhus), Pau de Soto (Universitat Autònoma de Barcelona) i Marta Prevosti (IEC). Durant la trobada es van presentar diversos projectes que es duen a terme actualment a l’Acadèmia de Berlín, l’IEC, la Universitat de Tübingen, la Universitat La Sapienza de Roma, la Universitat de Cambridge, la Universitat dels Jagellons de Cracòvia, la Universitat de la Campània, la Universitat d’Istanbul, la Universitat d’Aarhus, la Universitat Lliure d’Amsterdam i la Universitat Montaigne de Bordeus. Els resultats del seminari es volen publicar en un volum de la col·lecció «Oxford Studies on the Roman Economy», d’Oxford University Press. |