La Societat Catalana de Química (SCQ), societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i l'Ajuntament de Vic van reconèixer, el passat 10 de novembre, l'Edifici del Sucre de Vic com a Emplaçament Històric de la Química en territori de parla catalana. En l'acte hi van participar Àngel Messeguer, secretari general de l'IEC, Gregori Ujaque, president de la SCQ, i Anna Alemany, regidora de Turisme de l'Ajuntament de Vic. L'edifici també ha estat premiat per ser un indret rellevant a la comarca d'Osona i pel seu valor històric i arquitectònic. Està catalogat dintre dels 100 Elements del Patrimoni Industrial de Catalunya. |
La regidora de Turisme de l'Ajuntament de Vic va destacar l'honor que suposa per a la ciutat haver aconseguit aquesta distinció d'un dels edificis més emblemàtics de la comarca d'Osona. Durant l'acte, Santi Ponce i Vivet, professor de la Universitat de Vic i de la Universitat Central de Catalunya, va oferir la conferència La fàbrica de sucre de Vic, un projecte industrial pioner (1890-1906), on va destacar els orígens d'aquest edifici i el seu valor.
En els orígens de l'Edifici del Sucre, aquesta matèria primera es fabricava a partir de la bleda-rave o la remolatxa. Ponce va explicar que a l'edifici, durant el 1890, hi va tenir lloc una iniciativa pionera promoguda per industrials i propietaris agrícoles de la comarca. Va ser en aquella època en què es va decidir establir la primera fàbrica per a l'obtenció de sucre a Catalunya, inicialment, amb la bleda-rave com a matèria primera. Amb el pas dels anys, aquesta activitat es va convertir en cabdal en l'àmbit de la química, i l'Edifici del Sucre de Vic va ser la primera fàbrica del sector a Catalunya que va començar a utilitzar la remolatxa com a matèria primera. |
|