«Anem cap a una medicina personalitzada», afirma Arcadi Navarro a la sessió inaugural de la SCB
El passat dimarts 15 de novembre, la Societat Catalana de Biologia (SCB) va celebrar l'assemblea general ordinària 2022-2023 i la seva sessió inaugural. La conferència d'inauguració va ser a càrrec d'Arcadi Navarro, professor ICREA i catedràtic de genètica a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
Marc Martí Renom, doctor en biofísica per la Universitat de Barcelona i president de la SCB, va presentar a l'assemblea general ordinària la nova iniciativa de la societat, «La SCB informa i orienta», que té com a objectiu apropar els experts en ciències biològiques de l'entitat als mitjans de comunicació.
En la conferència inaugural, Arcadi Navarro, doctor en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor i investigador ICREA, catedràtic de genètica al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF i director de la Fundació Pasqual Maragall, va defensar que un dels grans reptes de la recerca biomèdica actual és entendre l'arquitectura genètica de diferents fenotips, principalment, de les malalties complexes. «L'anunci del primer esborrany del genoma humà va ser una gran fita. Des de llavors s'ha fet molta genòmica i tota aquesta informació ens ha permès apropar-nos cada vegada més a la medicina personalitzada, a entendre millor la nostra salut».
Navarro va explicar que la metodologia que s'està emprant per a fer tots aquests estudis és el mètode comparatiu: «El que es fa és agafar un grup de persones que no tinguin una certa malaltia i les comparen amb una sèrie de persones que tinguin una sèrie de malalties, per comparar variants». El biòleg també va voler remarcar el paper de Catalunya en tot aquest procés: «a Barcelona es custodia l'Arxiu Europeu de Fenomes i Genomes, que actualment ha esdevingut una federació». Un arxiu que, a hores d'ara, conté més de setze petabytes d'informació i dades.
Amb tot això, el biòleg va argumentar una visió integradora de la biodiversitat dintre d'aquests estudis per a estendre el mètode comparatiu entre espècies, més enllà dels humans. «Hem de ser capaços de comparar no només entre humans, sinó entre organismes molt diferents perquè aquests tenen, per exemple, diverses probabilitats de diverses malalties», va dir Navarro.
Arcadi Navarro va tancar la conferència inaugural exposant que gràcies a aquesta nova estratègia de comparació es podrien superar algunes de les limitacions dels mètodes actuals, defensant que «és l'hora de la biodiversitat». Va acabar la conferència dirigint-se a tots els assistents: «Us convido a comparar tot allò que pugueu».
Cada any, a l'inici de la sessió inaugural, el president de la societat atorga el títol de Soci Honorífic de la Societat Catalana de Biologia a un científic rellevant per a la història de l'entitat. En aquesta ocasió, l'ha rebut Josep Maria Camarasa i Castillo, doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, per la seva trajectòria científica i el seu gran compromís amb la ciència.