Número 273
novembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

«Anem cap a una medicina personalitzada», afirma Arcadi Navarro a la sessió inaugural de la SCB

El passat dimarts 15 de novembre, la Societat Catalana de Biologia (SCB) va celebrar l'assemblea general ordinària 2022-2023 i la seva sessió inaugural. La conferència d'inauguració va ser a càrrec d'Arcadi Navarro, professor ICREA i catedràtic de genètica a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). 

Marc Martí Renom, doctor en biofísica per la Universitat de Barcelona i president de la SCB, va presentar a l'assemblea general ordinària la nova iniciativa de la societat, «La SCB informa i orienta», que té com a objectiu apropar els experts en ciències biològiques de l'entitat als mitjans de comunicació.

 
En la conferència inaugural, Arcadi Navarro, doctor en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor i investigador ICREA, catedràtic de genètica al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF i director de la Fundació Pasqual Maragall, va defensar que un dels grans reptes de la recerca biomèdica actual és entendre l'arquitectura genètica de diferents fenotips, principalment, de les malalties complexes. «L'anunci del primer esborrany del genoma humà va ser una gran fita. Des de llavors s'ha fet molta genòmica i tota aquesta informació ens ha permès apropar-nos cada vegada més a la medicina personalitzada, a entendre millor la nostra salut».
 
Navarro va explicar que la metodologia que s'està emprant per a fer tots aquests estudis és el mètode comparatiu: «El que es fa és agafar un grup de persones que no tinguin una certa malaltia i les comparen amb una sèrie de persones que tinguin una sèrie de malalties, per comparar variants». El biòleg també va voler remarcar el paper de Catalunya en tot aquest procés: «a Barcelona es custodia l'Arxiu Europeu de Fenomes i Genomes, que actualment ha esdevingut una federació». Un arxiu que, a hores d'ara, conté més de setze petabytes d'informació i dades.
 
Amb tot això, el biòleg va argumentar una visió integradora de la biodiversitat dintre d'aquests estudis per a estendre el mètode comparatiu entre espècies, més enllà dels humans. «Hem de ser capaços de comparar no només entre humans, sinó entre organismes molt diferents perquè aquests tenen, per exemple, diverses probabilitats de diverses malalties», va dir Navarro.
 
Arcadi Navarro va tancar la conferència inaugural exposant que gràcies a aquesta nova estratègia de comparació es podrien superar algunes de les limitacions dels mètodes actuals, defensant que «és l'hora de la biodiversitat». Va acabar la conferència dirigint-se a tots els assistents: «Us convido a comparar tot allò que pugueu».
 
Cada any, a l'inici de la sessió inaugural, el president de la societat atorga el títol de Soci Honorífic de la Societat Catalana de Biologia a un científic rellevant per a la història de l'entitat. En aquesta ocasió, l'ha rebut Josep Maria Camarasa i Castillo, doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, per la seva trajectòria científica i el seu gran compromís amb la ciència.
 
 

 

Notícies

* El 2022 s'incorporen 640 modificacions al DIEC

* L'IEC celebra un col·loqui internacional sobre la ciència que estudia els segells, la sigil·lografia, en època medieval a Catalunya

* L'IEC debat sobre la presència del català en l'àmbit tecnològic, la ciència i la vida quotidiana

* L'IEC acull una reunió extraordinària del Govern de la Generalitat sobre les mesures impulsades per a enfortir i promoure l'ús del català

* L'IEC i el Senat acorden afavorir i donar a conèixer la diversitat lingüística

* L'Observatori de la Qualitat Lingüística analitza la publicitat en nou ràdios dels territoris de parla catalana

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora quatre noves membres

* «Anem cap a una medicina personalitzada», afirma Arcadi Navarro a la sessió inaugural de la SCB

* Nous episodis del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l'IEC

* «Ser o no ser una economia del coneixement: la contribució del sistema CERCA», nova sessió dels Dijous de Ciència i Tecnologia 2022

* L'Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC, analitza el moviment Me Too a la universitat

* Teresa Cabré: «El català passa per un bon moment des del punt de vista polític: es treballa pel consens i per impulsar-ne l'ús»

* La SCQ reconeix l'Edifici del Sucre de Vic com a Emplaçament Històric de la Química

* Jaume Sobrequés: «La llengua és un dels fets identitaris que consoliden una comunitat i que li donen oxigen quan cal defensar-la»

* L'IEC acull la presentació del Diccionari de lingüística

* La publicació Catalan Historical Review fa quinze anys

* La Societat Catalana de Pedagogia inaugura el curs amb una conferència d'Anna Jolonch sobre els grans reptes de l'educació

* Mor Olimpio Musso, membre corresponent de la SHA

* Reconeixements a membres de l'IEC

* La presentació de la nova obra de Joan Veny es converteix en una festa pels noranta anys del prestigiós lingüista, membre de l'IEC

* L'IEC signa un conveni de col·laboració amb l'Associació Catalana de Ciència Política


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa