Número 273
Novembre 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Teresa Cabré: «El català passa per un bon moment des del punt de vista polític: es treballa pel consens i per impulsar-ne l'ús»

La presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, va participar el dijous, 3 de novembre, en la inauguració de la Vuitena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, titulada «Compromís de la universitat amb la llengua catalana: reptes i oportunitats». Organitzada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb la col·laboració de l'IEC, la jornada ha inclòs dues sessions de conferències, ponències i una taula rodona.

Cabré va obrir la inauguració amb un diagnòstic optimista sobre la situació del català des d'un punt de vista polític: «Per primera vegada he vist voluntat de canvi, alguna cosa s'ha transformat. Es treballa pel consens, el Pacte Nacional per la Llengua n'és el millor exemple, i s'han posat en marxa plans d'actuació sectorial, en àmbits com l'universitari i el jurídic». La presidenta de l'IEC va advertir sobre la necessitat de mantenir aquesta línia, perquè la defensa de la llengua requereix «continuïtat i treball sistemàtic».
Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, es va referir a la importància de treballar per la idea de «llengua completa», que és aquella que «s’utilitza en tots els àmbits i que permet una formació elevada i contribueix al progrés econòmic i a la cohesió social».
 
Oriol Amat, rector de la UPF, va defensar el compromís d'aquesta universitat amb el català, i va explicar que «s'han incrementat un 30 % els cursos de català subvencionats per a estudiants, professorat i personal internacional». El rector va assegurar que «s'ha de seguir treballant per ser una universitat catalana amb mirada internacional».
 
L'acte també va comptar amb Rosa Estopà, directora de la Càtedra Pompeu Fabra, i amb David Lasagabaster, professor de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), que va impartir la conferència inaugural, titulada La convivencia del euskera y el inglés en el ámbito universitario vasco: logros y retos.
 
Cabré obre la segona sessió de la jornada
 
La presidenta de l'IEC va oferir el divendres, 4 de novembre, la conferència Reforçar l'ús del català en la recerca sense perdre competitivitat: és possible? Per a Cabré, la resposta és afirmativa. Però va advertir que cal ser conscients de quina és la situació: «molts científics decideixen no utilitzar el català perquè consideren que no és rendible».
 
 
«La capacitat de les llengües és infinita, però perquè desenvolupin els recursos necessaris que la facin disponible per a totes les situacions comunicatives, han d’utilitzar-se, perquè si no sempre seran llengües artificials», va reblar.
 
Per a Cabré, cal treballar en diversos fronts per a revertir aquesta realitat: «Hem de donar a entendre, des de les institucions, que el català és una llengua apta per expressar-ho tot en tots els registres, és necessari impulsar temes de recerca locals, propis, que incideixin en la millora de la nostra cultura i cal subratllar que el rigor no és patrimoni exclusiu dels temes d'interès internacional».
 

El programa de la jornada es va tancar amb la taula rodona Compromís de la docència universitària amb la llengua catalana: on érem, on som i cap a on anem? 

Notícies

* El 2022 s'incorporen 640 modificacions al DIEC

* L'IEC celebra un col·loqui internacional sobre la ciència que estudia els segells, la sigil·lografia, en època medieval a Catalunya

* L'IEC debat sobre la presència del català en l'àmbit tecnològic, la ciència i la vida quotidiana

* L'IEC acull una reunió extraordinària del Govern de la Generalitat sobre les mesures impulsades per a enfortir i promoure l'ús del català

* L'IEC i el Senat acorden afavorir i donar a conèixer la diversitat lingüística

* L'Observatori de la Qualitat Lingüística analitza la publicitat en nou ràdios dels territoris de parla catalana

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora quatre noves membres

* «Anem cap a una medicina personalitzada», afirma Arcadi Navarro a la sessió inaugural de la SCB

* Nous episodis del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l'IEC

* «Ser o no ser una economia del coneixement: la contribució del sistema CERCA», nova sessió dels Dijous de Ciència i Tecnologia 2022

* L'Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC, analitza el moviment Me Too a la universitat

* Teresa Cabré: «El català passa per un bon moment des del punt de vista polític: es treballa pel consens i per impulsar-ne l'ús»

* La SCQ reconeix l'Edifici del Sucre de Vic com a Emplaçament Històric de la Química

* Jaume Sobrequés: «La llengua és un dels fets identitaris que consoliden una comunitat i que li donen oxigen quan cal defensar-la»

* L'IEC acull la presentació del Diccionari de lingüística

* La publicació Catalan Historical Review fa quinze anys

* La Societat Catalana de Pedagogia inaugura el curs amb una conferència d'Anna Jolonch sobre els grans reptes de l'educació

* Mor Olimpio Musso, membre corresponent de la SHA

* Reconeixements a membres de l'IEC

* La presentació de la nova obra de Joan Veny es converteix en una festa pels noranta anys del prestigiós lingüista, membre de l'IEC

* L'IEC signa un conveni de col·laboració amb l'Associació Catalana de Ciència Política


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa