Número 267
abril 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Jean-Pierre Bourguignon: «La meva generació va ser molt més ben tractada que els joves investigadors actuals»

Jean-Pierre Bourguignon, director de recerca emèrit del CNRS (França) i especialista en geometria diferencial i les seves relacions amb la física matemàtica, va oferir dijous 21 d’abril la conferència «Millorar el dinamisme i l’ambició dels investigadors i investigadores europeus, un esforç clau per al futur d’Europa». L’acte es va celebrar a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a la sala Pere i Joan Coromines i també es va poder seguir en directe per Youtube i Zoom. La conferència forma part del cicle Dijous de ciència i tecnologia 2022

El conferenciant es va referir al sistema d’innovació i recerca europeu i a la necessitat de crear les condicions que fomentin l’aparició d’innovacions disruptives. Només així Europa es podrà mantenir en un escenari internacional altament competitiu. Per a ell, actualment «el missatge clau per als joves investigadors és que Europa els necessita terriblement». En aquest sentit, es va mostrar convençut que cal tenir en compte tot l’ecosistema de recerca i innovació, que implica molts elements interrelacionats, i que cal «no oblidar mai que a les bases d’aquest sistema hi ha éssers humans».

Bourguignon va recordar que el món no és mai estàtic i que, actualment, la competició mundial pels cervells és ferotge: «Àsia avança ràpidament després d’haver fet una important inversió en educació.» No obstant això, va assenyalar que Europa compta també amb alguns avantatges: «La gent entra en recerca pel repte intel·lectual, perquè tenen curiositat pel món. La seva ambició és treballar amb els líders del seu camp o fins i tot arribar a crear un nou camp. Per això, privar els científics de la seva llibertat és la millor manera de fer que se’n vagin. La llibertat és un valor molt important a Europa.» 

El matemàtic considera que les condicions materials de la feina, com la remuneració o l’estabilitat laboral, influeixen en l’elecció d’una carrera en recerca. Tanmateix, «els joves asseguren que aquests no són els factors decisius per a la seva mobilitat laboral. El que més valoren és tenir les condicions necessàries per dur a terme la seva recerca: una posició segura en un ambient estimulant, accés a finançament i instal·lacions, autonomia científica, trobar un equilibri entre ensenyar i investigar i, molt important, tenir la perspectiva d’una carrera a llarg termini». En aquest sentit, un 74 % dels investigadors es declara satisfet de les seves condicions de treball a Europa. Però aquesta és una dada que varia molt entre països i, a més, «cal veure com ha afectat la pandèmia a aquesta situació». En tot cas, els joves investigadors són els més descontents. «La meva generació va ser molt més ben tractada», reconeix, i assenyala que la precarietat de les condicions laborals dels investigadors joves penalitza especialment les dones i fa que la proporció de dones en ciència estigui decreixent. 

La conferència la va organitzar la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

Notícies

* Jaume Plensa, Premi Prat de la Riba dels Premis Sant Jordi 2022: «Voldria creure amb humilitat que l'art encara pot tenir la capacitat de regenerar ferides»

* Declaració del Consell Permanent de l'IEC sobre el 25% de l'escolarització

* Teresa Cabré: «L'IEC continuarà cooperant amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per enfortir la unitat de la llengua»

* Teresa Cabré es reuneix amb Francina Armengol, presidenta del govern de les Illes Balears

* L'IEC lamenta el traspàs de Josep Massot i Muntaner, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* L'IEC lamenta el traspàs de Mercè Durfort i Coll, membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Teresa Cabré proposa recuperar «l'esperit dels anys vuitanta» per treballar a favor del català

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora dos nous membres

* Xavier Grau i Vidal analitza el problema irresolt de la turbulència en els fluxos de fluids en el seu discurs de recepció

* La 13a Jornada de Recerca de la SCC estudia com millorar l'impacte de la recerca

* Michael E. Meadows: «L'empremta humana està començant a amenaçar seriosament el funcionament del sistema terrestre»

* Jean-Pierre Bourguignon: «La meva generació va ser molt més ben tractada que els joves investigadors actuals»

* L’ACCA aborda la revolució nutricional en la jornada Els reptes de l’alimentació del futur

* La invasió a Ucraïna, protagonista de la 4a Nit de la Geografia: «Aquesta guerra, malauradament, no és una sorpresa»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa