Número 267
abril 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Teresa Cabré proposa recuperar «l'esperit dels anys vuitanta» per treballar a favor del català

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir el dilluns 11 d’abril «Ni una classe enrere!», la taula rodona d’experts organitzada per Òmnium Cultural sobre el català a l’escola. En el debat, moderat per la periodista Ainhoa Sorrosal, hi van participar Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Antoni Zabala, director de l’Institut de Recursos i Investigació per a la Formació; Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades; Avel·lí Flors-Mas, investigador del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona, i Xavier Antich, president d’Òmnium.

Teresa Cabré va començar la seva intervenció puntualitzant que no es pot posar totes les esperances de la llengua catalana en l’escola: «Plantejar la situació del català només a l’escola és reductiu. Aquesta no està aïllada, sinó que forma part d’un conjunt que hem de posar en marxa si volem assolir els objectius que volem.» Segons la presidenta, l’objectiu fonamental és que la llengua catalana sigui normalitzada. Per tal d’assolir-lo, la presidenta troba a faltar l’esperit que hi havia quaranta anys enrere: «Durant els anys vuitanta hi havia un gran pacte de país implícit. La forta implicació de les famílies va generar que la societat es posés al peu del canó per treballar per a la llengua.» Tanmateix, aquell horitzó que guiava la població després de la dictadura ha perdut pes.

El motiu pel qual la voluntat col·lectiva s’ha vist modificada és que el català ha perdut la promoció social que havia adquirit anteriorment: «Hem de treballar perquè aprendre català recuperi el valor afegit. Per això, les persones que disposen d’altaveus han de construir un relat col·lectiu que ens porti cap a l’horitzó d’allà on volem arribar.» «Si no tenim un projecte conjunt, no ens en sortirem», hi va afegir Cabré. Aquest projecte ha de disposar de tres actors clau: l’escola, els mitjans de comunicació i l’administració.

Per posar punt final a la seva intervenció, la presidenta de l’IEC va sentenciar que «l’escola ha de poder treballar en pau i seguretat». «Cal evitar conflictes a l’escola que, en tot cas, el professorat no hauria d’assumir», va concloure.

Per la seva banda, Xavier Antich va criticar el rumb que està agafant el poder judicial respecte a l’ús del català. «Els tribunals pretenen suprimir els criteris lingüístics dels centres per uns d’altres que no tenen un suport democràtic», va indicar. Antoni Zabala també va valorar negativament el 25 % de l’escolarització: «És un disbarat imposar un percentatge. Aprenem la llengua en tot moment, en funció de quant la practiquem.»

Mònica Barrieras va subratllar que la situació d’emergència en la qual es troba la llengua catalana ens obliga a protegir-la: «Les llengües hegemòniques no necessiten l’escola, però les minoritzades, sí.» Avel·lí Flors-Mas va coincidir amb aquesta afirmació, ja que ens trobem en un «context de bilingüisme asimètric», en què el català «competeix» amb el castellà en molts àmbits —com el judicial, el de les plataformes audiovisuals o l’econòmic— i juga amb desavantatge.

El punt en què es van trobar tots els ponents és que el català és una llengua minoritzada, i no minoritària. De fet, la llengua catalana és de les cent llengües més parlades al món, de més de sis mil que n’hi ha. És per això que van convenir que la comunitat científica, les institucions i la societat civil s’han de trobar per treballar per un objectiu comú.

Notícies

* Jaume Plensa, Premi Prat de la Riba dels Premis Sant Jordi 2022: «Voldria creure amb humilitat que l'art encara pot tenir la capacitat de regenerar ferides»

* Declaració del Consell Permanent de l'IEC sobre el 25% de l'escolarització

* Teresa Cabré: «L'IEC continuarà cooperant amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per enfortir la unitat de la llengua»

* Teresa Cabré es reuneix amb Francina Armengol, presidenta del govern de les Illes Balears

* L'IEC lamenta el traspàs de Josep Massot i Muntaner, membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* L'IEC lamenta el traspàs de Mercè Durfort i Coll, membre de la Secció de Ciències Biològiques

* Teresa Cabré proposa recuperar «l'esperit dels anys vuitanta» per treballar a favor del català

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora dos nous membres

* Xavier Grau i Vidal analitza el problema irresolt de la turbulència en els fluxos de fluids en el seu discurs de recepció

* La 13a Jornada de Recerca de la SCC estudia com millorar l'impacte de la recerca

* Michael E. Meadows: «L'empremta humana està començant a amenaçar seriosament el funcionament del sistema terrestre»

* Jean-Pierre Bourguignon: «La meva generació va ser molt més ben tractada que els joves investigadors actuals»

* L’ACCA aborda la revolució nutricional en la jornada Els reptes de l’alimentació del futur

* La invasió a Ucraïna, protagonista de la 4a Nit de la Geografia: «Aquesta guerra, malauradament, no és una sorpresa»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa