Durfort era doctora en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona (UB) i catedràtica emèrita de biologia cel·lular de la Facultat de Biologia de la UB (2013), on ha desenvolupat diversos càrrecs de gestió. Era membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (1993) i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2000). L’any 2007 fou nomenada membre corresponent de la Real Academia de Doctores de España. La seva activitat de recerca es va centrar en la gametogènesi de mol·luscs i crustacis i en la histopatologia i els processos bioacumulatius dels bivalves marins d’interès en aqüicultura.
Abans que Durfort ingressés com a membre numerària de l’IEC, només hi havia entrat una membre numerària, Creu Casas. El 1989 va ingressar-hi ella mitjançant la SECCB, conjuntament amb Teresa Cabré (Secció Filològica), actual presidenta de la institució. De fet, Durfort va esdevenir presidenta de la Secció de Ciències Biològiques el 1994.
La biòloga va ser una persona molt dedicada amb la SECCB i el seu àmbit de coneixement. Va iniciar la Galeria de científics catalans, que conté una recopilació de semblances de científics de l’àmbit de les ciències de la terra, de la vida i de la salut, així com de les matemàtiques, la química i l’enginyeria, que inclou la biografia dels científics catalans que més han contribuït a formar una ciència catalana de prestigi internacional.
Des de la SECCB se l’ha valorat sempre com una docent treballadora, present i apreciada, coneguda per la seva implicació en la promoció de la biologia i l’IEC entre els estudiants.
Pertanyia a diverses societats científiques, nacionals i internacionals. Era autora de publicacions tècniques i de vídeos metodològics pensats per a donar suport a la docència que imparteix, així com de diverses traduccions de textos científics. Durfort va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2001), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2004) i el Premio EDC al Estudio de la Naturaleza (2014), atorgat per la Fundación Omacha. Era sòcia d’honor de la Institució Catalana d’Història Natural (2005) i de la Societat Catalana de Biologia (2014), filials de l’IEC, i membre d’honor de la Càtedra Santiago Ramón y Cajal de la Universitat de Ciències Mèdiques de l’Havana, a Cuba (2014).
La sala de vetlla s’obrirà al tanatori de les Corts (Av. de Joan XXIII, 17, 08028 Barcelona) dissabte, 9 d’abril, de 8 a 11 hores. La cerimònia de comiat serà al mateix tanatori, a les 11 del matí. |