Casadesús va començar la conferència explicant què és l’AQU Catalunya, una agència creada el 1996 per la Generalitat de Catalunya i les diverses universitats públiques amb l’objectiu de promocionar i avaluar la qualitat del sistema universitari català. «Tenim la tasca d’assegurar que les universitats garanteixen un nivell de qualitat. I per a fer-ho avaluem títols, avaluem professorat i intentem ser un observatori de coneixement del sistema universitari català.»
El conferenciant també va entrar en el tema de l’avaluació de titulacions i institucions. «El 2020 vam avaluar 160 graus, 215 màsters, 36 doctorats i 76 auditories a diversos centres docents. A Catalunya tenim uns 1.500 títols, aproximadament, uns 500 graus, uns 500 màsters i uns 400 i escaig doctorats, 12 universitats que es desdoblen en uns 200 centres docents». I va posar èmfasi en el fet que «avaluar és un problema de qualitat: hem de tenir uns estàndards, hem de pensar com els passem, què els demanem, com assegurem que els estudis funcionen…».
Martí Casadesús va explicar com el procés d’avaluació ajuda constantment a millorar: «bàsicament a través de la verificació i de l’acreditació. Un cop acreditat, es donen uns segells amb quatre nivells: excel·lent, favorable, en condicions o no acreditat. Això es fa a totes les universitats de Catalunya, públiques i privades.»
Per acabar, l’enginyer va fer constar la seva voluntat de fer «més avaluacions qualitatives i menys de quantitatives» i es va mostrar orgullós del nivell científic dels investigadors del nostre país.
Finalment, hi va haver un torn de preguntes dels espectadors.
El cicle Dijous de ciència
L’edició d’aquest 2021 té com a subtítol «Organització i govern de la ciència i la tecnologia». El cicle continuarà fins a finals d’any amb les conferències següents: «Objectius de la recerca a Catalunya», de Pere Puigdomènech, el 25 de novembre, i «Lliurant les batalles de la ciència», d’Andreu Mas-Colell, el 9 de desembre.
De cara al 2022, el cicle començarà el 27 de gener i tindrà com a subtítol «L’economia de la ciència i la tecnologia». La primera de les tretze conferències del cicle serà «El futur passa per la ciència, la tecnologia i la innovació. El marc europeu», a càrrec d’Enric Banda. |