Cabré va definir Felícia Fuster com «una creadora valenta —per les decisions que va prendre—, arriscada —perquè va decidir establir-se a París, on destacar era més difícil— i molt inquieta —com demostra la seva evolució com a creadora plàstica i com a poeta, àmbits en què va cultivar molts gèneres diferents—». La presidenta de l’Institut també va subratllar que Fuster va ser una dona «que va excel·lir, malgrat situar-se sempre fora dels cercles literaris». De la seva poesia, en va destacar «el to intimista, molt dur amb ella mateixa i amb la vida, però sempre esperançador». Sobre la seva obra pictòrica, va fer èmfasi en «la dèria experimental que va demostrar sempre, amb una evolució que la va portar a la pintura abstracta, a un món sideral, oníric i inquietant».
L’obertura de les jornades també va comptar amb les intervencions d’Enrica Mata, presidenta de la Fundació Felícia Fuster; Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Helena González Fernández, directora d’ADHUC, el Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la UB.
La conferència inaugural va anar a càrrec de Lluïsa Julià, comissària de l’obra literària de Fuster en el seu centenari. Julià va elogiar l’arquitectura dels seus llibres: «Són d’una coherència total; no escrivia res que no fos necessari, sempre trobava el mot precís». També va definir el conjunt de la seva obra com a «molt compacte», ja que ho va publicar tot entre l’any 1983 i el 2001. Sobre els temes de la seva escriptura, va destacar: «Mirava el futur i parlava de les lluites internes, de la soledat i de la recerca de la identitat». Julià va definir-la com una autora «pessimista que, alhora, exhibia un gran vitalisme: buscava la bellesa des de la foscor i parlava d’incomunicació però amb voluntat de diàleg».
Les sessions de l’IEC van comptar també amb la participació, entre d’altres, de Francesc Parcerisas, el traductor Nao Sawada, i Pilar Parcerisas, comissària de l’obra plàstica de la creadora en l’Any Felícia Fuster.
El 6 d’octubre les jornades van continuar a la UB i a l’espai L’Horiginal, on es va celebrar el recital poètic «Necròpsia Felícia Fuster», en el qual van participar Guillem Gavaldà, Unai Velasco, Glòria Coll i Míriam Reyes.
Van organitzar les jornades l’IEC, la Fundació Felícia Fuster, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes i ADHUC. |