En el seu parlament, Giménez Capdevila va destacar alguns dels reptes que assumeix la SCG amb la seva presidència: l’enfortiment de la societat mitjançant l’augment del nombre de socis i sòcies, la descentralització de les activitats per a fer-les arribar arreu del domini lingüístic, la promoció de la geografia catalanística —la que es fa en català— mitjançant publicacions i activitats fetes en aquest idioma, la feminització de la SCG, la coordinació amb institucions properes, la presència de la SCG en el context europeu mitjançant la participació en fòrums geogràfics internacionals, el futur de les publicacions pròpies i l’aprofundiment de les mirades geogràfiques sobre els problemes socials (com l’emergència climàtica, l’exercici del poder polític, les divisions territorials, les infraestructures…).
El nou president, Rafael Giménez Capdevila, havia estat vocal (2010-2011), secretari (2011-2020) i vicepresident (2020-2021) de la SCG. És llicenciat en geografia i història (secció de geografia) per la Universitat de Barcelona i doctor en l’especialitat de transports per l’École Nationale des Ponts et Chaussées (París). Ha estat funcionari de la Generalitat de Catalunya; ha treballat a l’Institut Català per al Desenvolupament del Transport, l’Institut d’Estudis Territorials (consorci de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra), la Direcció de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona i, des del 2014, treballa a la Direcció General de l’Acció Exterior del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, on s’ocupa de la cooperació transfronterera.
La nova vicepresidenta, Anna Ortiz Guitart, havia estat vocal (2012-2021) de la SCG. És doctora en geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professora titular d’aquesta mateixa universitat. Com a especialista en geografies socials i culturals i geografia del gènere, participa activament en diferents projectes de recerca amb temàtiques relacionades amb els espais públics i la ciutat des d’una perspectiva de gènere, les pràctiques espacials i quotidianes dels infants i les persones joves, les migracions internacionals de persones qualificades, així com la igualtat d’oportunitats entre dones i homes a l’acadèmia. Ha treballat amb mètodes qualitatius i té un interès especial per les pràctiques ètiques en la recerca i la introducció de noves tècniques qualitatives en geografia. És sotsdirectora de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB. |