Durant l’acte, el president de la SCQ, Gregori Ujaque, va explicar que la creació d’aquests guardons pretén reconèixer la tasca dels professionals en els àmbits en què la química és més present i va recordar que aquesta és una ciència que té un paper clau en l’economia catalana. La sessió també va comptar amb el secretari científic de l’IEC, Ramon Bartrons.
Els guardonats
Jaume Veciana ha treballat en els camps dels materials moleculars funcionals, la nanociència molecular, la nanomedicina i els biomaterials. Cofundador de l’empresa Nanomol Technologies, defensa la necessitat de potenciar el trasllat del coneixement a les seves aplicacions pràctiques: «Des de l’acadèmia, els investigadors no tenen prou consciència que cal transferir la ciència a la societat, cal convertir-la en innovació».
Maria Luisa Salgado exerceix de professora de física i química a l’Institut El Cairat, d’Esparreguera, des de fa més de trenta anys. La passió per la seva feina i la dedicació l’han portada a obtenir bons resultats a l’aula: «Has de conèixer bé els alumnes, tenir en compte que són adolescents i, sobretot, dedicar molt de temps a preparar les classes i a convertir el que saps en material que puguin entendre i aprendre.»
Claudi Mans, catedràtic d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona, és un reconegut divulgador científic que ha escrit llibres sobre ciència i cuina, com La química en la cocina. Una inmersión rápida o La truita cremada. 24 lliçons de química. Mans es refereix així a la importància de la divulgació en ciència: «Per a mi només hi ha una recepta: que la gent senti el tema com a propi. Per exemple, si has de parlar del grafè, has de parlar de la relació que el grafè té amb la gent; sempre hi ha una vinculació».
Aleix Comas té una sòlida trajectòria com a docent i és investigador al Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, mentre que Clàudia Climent és investigadora postdoctoral del Departament de Física Teòrica de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Madrid. |